x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigratie - Dezbaterea o da in isterie

Imigratie - Dezbaterea o da in isterie

de Irina Cristea    |    23 Aug 2006   •   00:00
Imigratie - Dezbaterea o da in isterie

Discutiile privind accesul romanilor si al bulgarilor pe piata muncii din Marea Britanie au capatat, la Londra, un ton cel putin ingrijorator.

Doar un pas mai desparte de isterie actuala dezbatere din Marea Britanie pe tema imigrantilor din estul Europei. Concluzia le apartine mai multor experti, citati de presa britanica de luni. In contextul in care tot mai multe voci din Regatul Unit atrag atentia asupra "pericolului" reprezentat de muncitorii romani si bulgari dupa aderarea la Uniunea Europeana a celor doua tari, mai multe institute spun ca intreaga discutie se bazeaza pe "ignoranta si prejudecati".

APRECIERI. De exemplu, Serviciul independent pentru Consiliere in privinta Imigratiei (IAS) a condamnat "comentariile prost informate" despre afluxul de forta de lucru. Expertii IAS au comparat dezbaterea de acum cu "isteria" care a insotit extinderea europeana din mai 2004, care a inclus zece state, printre care Polonia, Ungaria si Cehia. "Realitatea este oarecum diferita de comentariile celor care nu au examinat cu suficienta atentie faptele, inainte sa faca declaratii salbatice", a apreciat Keith Best, directorul executiv al IAS. Ca urmare a dezbaterilor, dar si a relatarilor din presa britanica, imigrantii, mai ales cei provenind din Europa de Est, sunt pe cale sa devina tapi ispasitori pentru toate neimplinirile si nemultumirile din societatea britanica, este de parere si Danny Sriskandarajah, director asociat la Institutul de Cercetare a Politicilor Publice. "Am avut povesti despre persoane care au cerut azil in speranta ca vor obtine beneficii, povesti despre imigranti ilegali. Acum au trecut la ultimii sositi, care se intampla sa fie tot est-europeni. Presa incearca intotdeauna sa scoata grupurile de imigranti drept tapi ispasitori, pentru ca acestia sunt tinte usoare", a spus Sriskandarajah.

"DIAGNOSTIC"
"Realitatea este oarecum diferita de comentariile celor care nu au examinat cu suficienta atentie faptele, inainte sa faca declaratii salbatice" - Keith Best, directorul executiv al Serviciului pentru Consiliere in privinta Imigratiei

×
Subiecte în articol: externe