x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imprevizibil - Provocari externe in 2007

Imprevizibil - Provocari externe in 2007

de George Daniel Ripa    |    04 Ian 2007   •   00:00
Imprevizibil - Provocari externe in 2007
SCHIMBARI - Anul care tocmai a inceput va produce numeroase modificari la nivel mondial
Principalele probleme cu care s-a confruntat lumea in anul care tocmai s-a incheiat vor fi pe agenda sefilor de stat si de guvern si in anul viitor, cu mentiunea ca, daca la unele s-ar putea gasi rezolvarea, altele vor fi cu siguranta lasate mostenire anilor ce vor veni.

Orientul Mijlociu va fi si in 2007 principalul focar de conflict, situatia din Irak si conflictul israeliano-palestinian fiind in mod evident cele mai imprevizibile conflicte ale noului mileniu. Teatrului de operatiuni din Irak se adauga cel din Afganistan, cu mentiunea ca acesta din urma, prin implicarea activa a NATO, are mari sanse de a fi stabilizat in acest an.

IRAKUL. Frontul din Irak, deschis de interventia "coalitiei de vointa" din primavara anului 2003, va ramane si in 2007 principala problema cu care se confrunta administratia americana. Violentele sectariene ar putea duce la un razboi civil, ceea ce ar face imposibil procesul de democratizare si de stabilizare a regiunii. In functie de actiunile autoritatilor irakiene, moartea lui Saddam Hussein ar putea fi folosita totusi ca o modalitate de a pune capat razboiului civil dintre sunniti si siiti.

Anul 2007 ar putea aduce ca o noutate absoluta colaborarea dintre Statele Unite si regimurile de la Teheran si de la Damasc, in scopul stabilizarii Irakului, idee exprimata de "Grupul de Studii pentru Irak", insa respinsa pana acum de administratia americana. Analistii militari sunt sceptici in ceea ce priveste organizarea de catre Statele Unite a unei campanii militare impotriva unor state ca Iran sau Coreea de Nord, in conditiile in care situatia din Irak este inca neclara. 2008 este an electoral in Statele Unite, iar sondajele de opinie arata ca majoritatea americanilor nu este de acord cu politica externa a administratiei Bush, ceea ce ar face o noua actiune militara si mai improbabila.

TERORISMUL. Flagelul terorist va ramine cu siguranta si in acest an principala amenintare la adresa pacii si securitatii mondiale. Alaturi de Al-Qaeda au aparut tot mai multe grupari teroriste, tot mai greu de identificat, deoarece acestea isi cauta adepti printre cetatenii musulmani care locuiesc in statele occidentale. Este de asteptat ca anul urmator sa aduca o colaborare mai buna intre statele occidentale si alte mari puteri ale lumii, cu o mai slaba experienta democratica, asa cum sunt Rusia sau China, in scopul combaterii terorismului.

NOUL ONU. Bai Ki-Monn este noul secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite, el inlocuindu-l din decembrie 2006 pe Kofi Annan. Analistii si-au exprimat speranta ca noul secretar general va reimpune ONU pe harta politica a lumii, dupa ce in ultimii ani organizatia a fost receptata mai degraba ca un club fara nici un fel de putere. Annan a ratat sansa reformarii ONU, ceea ce a dus la interventia unilaterala a Statelor Unite in razboiul din Irak. Unul dintre efectele negative ale mandatului lui Annan este faptul ca state ca Iran sau Coreea de Nord continua sa lucreze la propriile programe nucleare, in ciuda interdictiei ONU, formulate prin mai multe rezolutii ale Consiliului de Securitate. In 2007, ONU trebuie sa se implice mult mai activ in stoparea acestor programe nucleare, care afecteaza pacea si securitatea mondiala.

Unul dintre motivele pentru care SUA actioneaza ca "jandarm al lumii" este si faptul ca ONU, de la incheierea razboiului rece, nu a reusit sa se impuna ca un factor credibil. Numeroasele scandaluri de coruptie si ineficienta organizatiei in gestionarea crizelor globale au facut ca in ultimii ani ONU sa devina orice, mai putin organizatia de securitate colectiva pentru care s-a luptat Franklin D. Roosevelt, nu.

BUCATARIA GREILOR. Pentru prima data de cand se afla la putere, George W. Bush va trebui sa colaboreze cu un Legislativ dominat de Partidul Democrat. Cu toate acestea, este greu de crezut ca politica externa americana va suferi modificari importante.

Daca Bush nu se va simti tocmai in largul sau alaturi de noua configuratie legislativa, nu acelasi lucru se poate spune despre presedintele rus Vladimir Putin, care "domneste" fara nici un fel de probleme pe plan intern "ne place sau nu stilul dur in care Vladimir Putin conduce, nu se va schimba in ultimii sai doi ani de mandat. Pozitia sa interna este de neatacat" crede Simon Tisdall, comentator britanic. Putin controleaza atat Parlamentul, cat si serviciile secrete. Este de asteptat ca la sfarsitul anului, pe ultima suta de metri, Putin sa-si nominalizeze urmasul de la Kremlin. Acesta nu va avea practic nici un fel de emotie in castigarea alegerilor. Deocamdata, favoritul principal pare a fi Serghei Ivanov, ministrul Apararii.

Principalul eveniment in Franta anului 2007 va fi cu siguranta scrutinul pentru Presedintie, noutatea fiind ca pe Elysees ar putea ajunge o femeie, cele mai mari sanse avandu-le Segolene Royal. Pentru aceasta insa, ea va trebui sa il invinga pe Nicholas Sarkozy, reprezentantul dreptei. Indiferent de rezultatul alegerilor, la Elysees se va muta un presedinte care s-a nascut dupa cel de-al doilea razboi mondial.

De cealalta parte a Canalului Manecii, Tony Blair va renunta la functia de prim-ministru, imaginea sa fiind deteriorata in special de politica externa a Marii Britanii, dar si de recentele scandaluri politice, in care este acuzat de trafic de influenta. Pentru functia de premier se vor confrunta David Cameron, liderul conservatorilor, si Gordon Brown, actualul ministru de Finante, succesorul lui Tony Blair la conducerea Partidului Laburist.

RUSIA CONTINUA SA INSPAIMANTE
Sansele ca anul 2007 sa debuteze pentru unele state europene cu sistarea aprovizionarii cu gaz rusesc au fost ridicate, insa afinitatile politice dintre Rusia si Belarus au evitat aceasta posibilitate in chiar ultimele secunde ale anului trecut. Moscova a demonstrat ca poate vorbi aceeasi limba cu un stat autoritar, cum este Belarusul, condus de un dictator, mai degraba decat cu state "portocalii", asa cum este Ucraina.
Anul trecut, Rusia a inchis robinetul unor state ca Ucraina sau Republica Moldova, care au in comun faptul ca incearca sa iasa de sub influenta Rusiei. Cea mai mare provocare a Occidentului fata de Rusia in acest an va fi stabilirea unei politici coerente fata de santajul energetic practicat de consortiul Gazprom.
Un nou caz Ucraina are toate sansele sa izbucneasca, avand ca victima de aceasta data Georgia, un alt stat care se lupta pentru democratizare. 2007 ar putea fi pentru Europa reunita anul trezirii si constientizarii pericolului acceptarii unei Rusii care nu respecta in totalitate regulile democratice, care la 16 ani de la caderea URSS este inca bantuita de fantomele fostilor "tari" rosii.

MARSUL UE
Granitele sud-est europene au suferit schimbari radicale, o data cu integrarea in Uniunea Europeana a Romaniei si a Bulgariei. Cu toate acestea, Balcanii continua sa fie un posibil focar de conflict. In primavara acestui an, dupa alegerile din Serbia, este de asteptat ca Mahti Ahtisaari, insarcinatul ONU cu stabilirea statului regiunii Kosovo, sa prezinte proiectul final privind viitorul acestei provincii. Varianta cea mai probabila este oferirea unei independente garantate de prezenta unor trupe aflate sub mandate ONU sau UE. Viitorul statut al provinciei Kosovo ar putea influenta si viitorul unor provincii separatiste din spatiul post-sovietic. Tot in acest an este de asteptat ca state ca Serbia, Muntenegru sau Croatia sa faca noi pasi in directia integrarii in UE. Principalul obstacol nu ar fi de ordin economic, ci mai degraba politic. In ceea ce priveste integrarea in UE a Turciei, nici acest an nu va aduce probabil vesti mai bune pentru Ankara.
×
Subiecte în articol: externe anul