x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Egipt s-a reluat revoluţia. Armata dă 48 de ore pentru rezolvarea crizei

În Egipt s-a reluat revoluţia. Armata dă 48 de ore pentru rezolvarea crizei

01 Iul 2013   •   18:30
În Egipt s-a reluat revoluţia. Armata dă 48 de ore pentru rezolvarea crizei
Sursa foto: KHALED ELFIQI/EPA/Intact Images

Egiptenii au ieşit în masă pe străzile din Cairo şi din provincie duminică, odată cu prima aniversare a venirii la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, pentru a-l acuza pe acesta că guvernează numai în favoarea islamiştilor şi a-i cere să îşi dea demisia, informează AFP.

În Egipt s-a reluat revoluţia. De această dată, duşmanul nu mai e un preşedinte autoritar, dar laic şi regimul său, ci o grupare islamistă, poate chiar cea mai influentă grupare islamistă din lumea sunită, cea din rândul căreia s-a ales actualul şef al statului egiptean, Mohamed Morsi, comentează dw.de.

Luni, protestatarii au luat cu asalt cele şase etaje ale clădirii care găzduieşte cartierul general al Frăţiei Musulmane. Manifestanţii au devastat şi incendiat clădirea după ce duminică altercaţiile şi schimburile de focuri din faţa ei se soldaseră cu opt morţi şi răniţi, alţi cel puţin şapte oameni pierzându-şi viaţa în protestele din alte zone.

Potrivit armatei, “milioane de egipteni” ar fi ieşit duminică în stradă spre a cere demisia preşedintelui Morsi. Ca membru al Frăţiei Musulmane, Morsi izbutise cu un an în urmă să adune suficiente voturi ca să preia puterea, devenind primul preşedinte ales liber al Egiptului, doar pentru ca apoi să-şi vadă popularitatea erodându-se rapid.
Statele Unite au anunţat vineri seară repatrierea din Egipt a unora dintre agenţii lor diplomatici şi consulari din cauza tulburărilor politice cu care se confruntă ţara şi după moartea unui cetăţean american, confirmată de autorităţile de la Washington, transmite AFP.

Ministerul român al Afacerilor Externe atenţionează, la rândul său, cetăţenii români care doresc să călătorească în Egipt sau se află pe teritoriul acestui stat asupra faptului că demonstraţiile de protest şi violenţele continuă în Cairo, Alexandria, Asiut, Beni Suef, precum şi în guvernoratele din Delta Nilului. MAE recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în zonele în care au loc proteste, precum şi implicarea în orice fel de manifestaţii.

Amploarea demonstraţiilor antiprezidenţiale de la Cairo şi din restul ţării a depăşit apogeul celor ce au dus, în Egipt, la debarcarea, în mai puţin de trei săptămâni, a regimului Mubarak.

Protestatarii îl acuză pe şeful statului de autoritarism şi cer, imperativ şi ultimativ, demisia lui. Morsi a refuzat această revendicare anunţând, la rândul său, concesii constituţionale, după ce, la insistenţele Frăţiei Musulmane şi ale altor grupări şi mai radicale obţinuse adoptarea unei Constituţii islamiste care îngrădise grav libertăţile şi drepturile egiptenilor.

După luni în care opoziţia îi ceruse în zadar şefului statului să alcătuiască un nou guvern, de uniune naţională, zarurile par să fi fost aruncate, iar despărţirea de preşedinte să fie irevocabilă.

În viziunea demonstranţilor, sutele de mii de oameni ieşiţi în stradă semnalizează caracterul ireconciliabil al conflictului dintre Morsi şi o mare parte a societăţii egiptene, care-l califică pe actualul preşedinte drept chiar mai corupt şi mai rău pentru ţară decât predecesorul său. Nu puţini consideră că Morsi nu e decât marioneta conducerii Frăţiei Musulmane, ţara, după cum relevă agenţia AP, fiind, în viziunea protestatarilor, condusă în realitate de liderul Frăţiei, Mohamed Badie şi de adjunctul său, Khairat el-Shater. De cealaltă parte a baricadei, islamiştii sunt hotărâţi să nu admită debarcarea preşedintelui lor şi invocă alegerea lui de către o clară majoritate a electoratului.

Armata egipteană susţine că revendicările poporului trebuie satisfăcute, şi dă 48 de ore forţelor politice pentru a rezolva criza. Aflat în turneu în Africa, preşedintele american Barack Obama a făcut apel la toate părţile implicate în tensiunile din Egipt să dea dovadă de reţinere.

Într-un mesaj citit la televiziune, comandamentul militar a afirmat că, dacă revendicările poporului nu sunt satisfăcute în această perioadă, forţele armate vor anunţa o foaie de parcurs şi măsuri pentru supervizarea punerii lor în aplicare”.

Mişcarea Tamarrod, la originea manifestaţiilor anti-Morsi, a cerut luni armatei să se poziţioneze în mod clar de partea voinţei populare reprezentate de aceste manifestaţii. Generalul Abdel Fattah al-Sissi, ministrul Apărării şi şef al Armatei, a avertizat acum o săptămână că militarii ar putea interveni în caz de tulburări grave care ameninţă stabilitatea ţării.


×
Subiecte în articol: Egipt demonstratii