x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Ghana, plasticul reciclat este utilizat la amenajarea de drumuri și trotuare

În Ghana, plasticul reciclat este utilizat la amenajarea de drumuri și trotuare

14 Apr 2018   •   13:30
În Ghana, plasticul reciclat este utilizat la amenajarea de drumuri și trotuare

Locuitorii din Accra se plâng în mod regulat de murdăria de pe străzile capitalei Ghanei, unde mormane de gunoaie, printre care şi numeroase deşeuri de plastic, se revarsă peste canale. Însă, un tânăr inginer a venit cu ideea de a recicla tot acest plastic pentru a realiza pavele în vederea amenajării drumurilor şi trotuarelor, relatează sâmbătă AFP. 

Nelson Boateng a pornit de la o simplă observaţie: Ghana produce 22.000 de tone de deşeuri de plastic pe an, dintre care numai 2% sunt reciclate, potrivit guvernului. "Restul ajung la gropile de gunoi şi sunt foarte costisitoare pentru autorităţi' sau, mai rău, pe stradă, după cum a afirmat tânărul director al companiei Nelplast Ghana Ltd, înfiinţată anul trecut. 

Materialul produs de compania pe baza materialului plastic mărunţit (70%) şi a nisipului (30%) "s-a dovedit mai solid decât blocurile din beton" utilizate de obicei la realizarea trotuarelor sau pentru pavarea căilor de acces, a asigurat el. 

Pavelele din plastic reciclat sunt vândute în schimbul sumei de un dolar bucata, un preţ mai mic decât cel al unui produs similar realizat din beton, care costă 1,50 dolari. 

Aproape toate tipurile de materiale plastice pot fi folosite în cadrul acestui proces, inclusiv pungile de plastic care au făcut obiectul unei dezbateri aprinse timp de câteva luni în micul stat din Africa de Vest pe tema interzicerii utilizării lor. 

Nelplast Ghana Ltd se află încă în faza de testare, compania având o capacitate de producţie limitată din cauza lipsei de echipamente. "În prezent, putem produce 200 de pavele pe zi din 2 tone de materie primă", a declarat Ebenezer Owusu Marfo, directorul de operaţiuni al fabricii. 

Inginerul Nelson Boateng speră să obţină mai mult sprijin de la Ministerul Mediului din Ghana, care a utilizat recent pavelele sale din plastic într-un cartier al capitalei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ghana plastic reciclare drumuri trotuare