x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Grecia, dramele oamenilor obişnuiţi sunt tot mai mari, iar gesturile disperate, tot mai frecvente

În Grecia, dramele oamenilor obişnuiţi sunt tot mai mari, iar gesturile disperate, tot mai frecvente

de Rador    |    05 Apr 2012   •   12:52
În Grecia, dramele oamenilor obişnuiţi sunt tot mai mari, iar gesturile disperate, tot mai frecvente

Emotie si indignare la Atena, dupa ce un pensionar s-a sinucis in centrul capitalei Greciei, in semn de protest fata de masurile de austeritate aplicate de Guvernul elen, care au dus, in ultimii ani, la deteriorarea nivelului de trai al majoritatii populatiei. In timp ce pietele financiare internationale par mai relaxate ca urmare a actiunilor concertate de salvare a tarii de la faliment, iar politicienii sunt ocupati cu alegerile de luna viitoare, dramele oamenilor obisnuiti sunt tot mai mari, iar gesturile disperate, tot mai frecvente.
Atmosfera, imediat dupa producerea tragediei, era tensionata, oamenii au iesit in strada, s-au produs chiar ciocniri cu fortele de ordine. Oamenii erau socati, in primul rand de aceasta intamplare tragica in sine. Sute de oameni s-au perindat si a doua zi in Piata Constitutiei, acolo unde s-a sinucis pensionarul farmacist in varsta de 77 de ani. In semn de omagiu, au fost depuse flori, mesaje simbolice. In memoria victimei, oamenii au aprins lumanari. A fost un soi de protest mut, inabusit in lacrimi, impotriva celor care au facut ca Grecia sa cunoasca astfel de drame, gesturi disperate, dar se pregatesc si proteste in fata Parlamentului.

Daca luam in considerare faptul ca veniturile oamenilor au fost reduse, in cele mai multe cazuri, cu mai bine de jumatate, in vreme ce costurile de trai au stagnat sau au fost chiar majorate, este lesne de inteles ca conditiile de viata devin, pentru cei mai multi, din ce in ce mai grele. In plus, nelinistea data de nesiguranta pastrarii locurilor de munca si lipsa de perspective creeaza mari dureri de cap.

Antonis Samaras, liderul conservatorilor din partidul Noua Democratie, care conduce in sondaje, spunea ca trebuie sa fie sco[i grecii din disperare. Nu a spus, insa, cum. La randul sau, Evangelos Venizelos, liderul socialistilor din PASOK, principalii rivali ai conservatorilor, sublinia, de asemenea: 'Trebuie sa reflectam mai bine asupra situatiei tarii, sa dam dovada de solidaritate si coeziune'. Dincolo de cuvintele frumoase, ramane de vazut ce anume va prezenta programul fiecaruia dintre ei, deocamdata necunoscut.

×