x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În pofida apropiatei sale inculpări, Fillon anunţă că îşi continuă campania electorală şi denunţă un "asasinat politic"

În pofida apropiatei sale inculpări, Fillon anunţă că îşi continuă campania electorală şi denunţă un "asasinat politic"

01 Mar 2017   •   15:56
În pofida apropiatei sale inculpări, Fillon anunţă că îşi continuă campania electorală şi denunţă un "asasinat politic"

Candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Fillon, a anunţat miercuri că, în pofida apropiatei sale inculpări de către magistraţi ca urmare a unui scandal în care este implicat alături de soţia sa, nu se retrage din cursa electorală şi a denunţat un "asasinat politic", transmit mass-media internaţionale. 

Fillon a făcut anunţul în cadrul unei conferinţe de presă începute după 13:00, ora României. În discurs, politicianul a conformat că judecătorii de instrucţie l-au convocat la data de 15 martie pentru a-l pune sub acuzare. 

"Doamnelor şi domnilor, avocatul meu a fost informat că voi fi convocat la data de 15 martie de către judecătorii de instrucţie pentru a fi pus sub acuzare. (...) Nu recunosc faptele de care sunt acuzat, nu am deturnat bani publici. (...) ", a spus Fillon, care, alături de soţia sa, Penelope, face obiectul unei anchete penale în Franţa, în urma unor acuzaţii de angajări fictive în cadrul biroului parlamentar al politicianului. 

Fostul premier a spus că demersurile juridice care îl vizează îl ambiţionează să îşi continue lupta pentru preşedinţia Franţei. 

"Nu voi ceda, nu mă voi preda, nu voi retrage, voi lupta până la capăt. Fac un apel către poporul francez, către cei care mă susţin şi către cei care mă combat. Doar votul universal (...) poate decide cine va fi viitorul preşedinte al Republicii. Mulţi dintre susţinătorii mei vorbesc despre un asasinat politic. Este un asasinat. Şi nu doar eu sunt victima, ci şi alegerile prezidenţiale. Voi veni la întâlnirea pe care democraţia ne-o oferă pentru a ne decide viitorul comun. Franţa e mai mare decât greşelile mele. Dorinţa mea de a servi ţara este mai mare decât acuzaţiile care mi se aduc. Vă cer să rezistaţi. V-o cer eu, v-o cere şi familia mea politică. Da, voi fi candidatul la preşedinţia Republicii, iar din aceste încercări ne vor trage forţa de a redresa ţara", a declarat fostul premier. 

Francois Fillon a denunţat încălcarea statului de drept în ancheta care îl vizează şi a acuzat presa că s-a transformat într-un purtător de mesaj al acuzatorilor lui. 

"Statul de drept a fost sistematic încălcat, presa s-a transformat într-un ecou al convingerilor anchetatorilor, argumentele pe care le-am prezentat nu au fost nici ascultate, nici transmise (...) iar prezumţia de nevinovăţie a dispărut complet. Dacă sunt sau nu un inculpat ca toţi ceilalţi, asta se va vedea la data de 15 martie, când se închid listele de semnături ale reprezentanţilor aleşi, ca să mă împiedice să candidez la preşedinţie", a mai afirmat Fillon. 

La 25 ianuarie, justiţia franceză a deschis o anchetă în urma dezvăluirilor din presă despre salariile primite de Penelope Fillon în calitate de asistentă parlamentară a soţului său, apoi a supleantului acestuia, suma totală ridicându-se la peste 800.000 de euro brut între 1988 şi 2013.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă soţia fostului prim-ministru a prestat în mod efectiv o activitate în anii în care a fost remunerată, sau a fost vorba despre o slujbă fictivă. 

François Fillon, a cărui candidatură a fost serios fragilizată de acest scandal, şi-a pierdut statutul de favorit în alegerile prezidenţiale din aprilie-mai, sondajele indicându-l eliminat din primul tur, în favoarea şefei Frontului Naţional, Marine Le Pen, şi a centristului Emmanuel Macron.

Sursa: AGERPRES

×