x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe In sfărşit, sunt liberi

In sfărşit, sunt liberi

de Vitalie Calugareanu    |    05 Iun 2007   •   00:00
In sfărşit, sunt liberi

Corspondenţă din Chişinău
Toţi membrii grupului Ilaşcu sunt in prezent liberi. Autoproclamatele autorităţi de la Tiraspol au pus capăt celor 15 ani de detenţie şi in cazul lui Tudor Petrov Popa, ultimul deţinut politic din grupul condamnat in 1992.Corspondenţă din Chişinău
Toţi membrii grupului Ilaşcu sunt in prezent liberi. Autoproclamatele autorităţi de la Tiraspol au pus capăt celor 15 ani de detenţie şi in cazul lui Tudor Petrov Popa, ultimul deţinut politic din grupul condamnat in 1992.

Ultimul deţinut din grupul Ilaşcu, Tudor Petrov Popa, a fost pus ieri in libertate de aşa-zisele autorităţi din Transnistria. După 15 ani de detenţie, Petrov Popa a fost predat autorităţilor moldovene după aceeaşi procedură aplicată sămbătă lui Andrei Ivanţoc. Comuniştii de la Tiraspol i-au comunicat faptul că este considerat persona non grata şi că ii este interzis să revină pe teritoriul autoproclamatei Republici Separatiste.

FĂRĂ INCIDENTE. Asemănările cu punerea in libertate a colegului său de suferinţă, Andrei Ivanţoc, se opresc insă aici. Nu au existat incidente pe parcursul procedurilor, fostul prizonier nu a fost bruscat şi şi-a manifestat bucuria de a-şi revedea rudele şi prietenii. "Totul este normal, dacă se poate spune că la inchisoare este normal", au fost cuvintele lui Petrov Popa, după care şi-a exprimat mulţumirile faţă de cei prezenţi, faţă de organizaţiile internaţionale care l-au susţinut şi faţă de autorităţile romăne. Căt despre planurile de viitor, Petrov Popa a spus: "Vreau să ajung mai repede acasă, in primul rănd voi pleca la sora mea".

Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov Popa, Alexandru Leşco şi Petru Godiac au fost arestaţi, judecaţi şi condamnaţi in 1992 de regimul de la Tiraspol pentru presupuse "acte de terorism" in timpul războiului de pe Nistru, inclusiv uciderea a doi demnitari transnistreni. MAE romăn a salutat intr-un comunicat eliberarea lui Tudor Petrov Popa din detenţia ilegală, menţionănd că "gestul este tardiv".

×
Subiecte în articol: externe popa petrov petrov popa