x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În spatele invaziei americane în Irak stau informaţii false şi serviciile secrete germane?

În spatele invaziei americane în Irak stau informaţii false şi serviciile secrete germane?

18 Feb 2011   •   14:37

Şeful de cabinet al lui Colin Powell, pe vremea când acesta se afla la conducerea Departamentului de Stat, susţine că acesta a fost manipulat de înalţi oficiali din Administraţia lui George W. Bush pentru a susţine invazia americană în Irak. Potrivit lui Lawrence Wilkerson, manipulatorul a fost chiar fostul vicepreşedinte american Dick Cheney. Într-un interviu dat publicităţii aseară la emisiunea MSNBC Live, col. (r) Wilkerson a vorbit despre cum Powell a fost indus voit în eroare de numărul doi în Administraţia americană.

Prezentatorul emisiunii aminteşte de scandalul în care sunt implicaţi mai toţii marii Administraţiei lui Bush. Pe scurt, aflăm că motivele prezentate de americani la ONU pentru a-şi jusitifca invazia irakiană sunt nişte minciuni, inventate de un anume Curveball, un dezertor al regimului Saddam Hussein. Identificat sub numele de Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, informatorul le-ar fi spus serviciilor secrete americane că “măcelarul de la Bagdad” avea un program de arme de distrugere în masă. Acum, la aproape opt ani de la invazie, informatorul recunoaşte, în paginile ziarului britanic The Guardian, că i s-a oferit ocazia “să inventeze ceva care să răstoarne regimul”, aşa că nu a stat prea mult pe gânduri şi le-a oferit americanilor ceea ce-şi doreau.

Potrivit presei americane, cu trei ani înainte de invazia în Irak şi de discuţia cu serviciile secrete ale SUA, Curveball ar fi oferit aceste informaţii serviciilor secrete germane. “În 2000, serviciile germane ştiau că minţeam după ce au vorbit cu fostul meu şef, dr. Bassil Latif, care le-a spus că nu există nici o instalaţie mobilă de arme biologice în Irak... Apoi, ca din senin, înaintea invaziei din 2003, s-au întors la mine şi mi-au cerut mai multe lămuriri şi detalii despre ceea ce le spusesem iniţial. Nu ştiu de ce au transmis informaţiile mele la CIA şi nu ştiu cum au ajuns ele în discursul lui Colin Powell de la ONU”, a declarat Curveball cotidianului The Guardian.

“Sursa era un martor irakian, un inginer chimic irakian care supraveghează una dintre aceste instalaţii. El a fost martor la producerea de material biologic”, a spus Powell la ONU, în primăvara lui 2003, în încercarea de a ajustifica decizia SUA de a porni războiul cu Saddam. Acum, la opt ani după ce răul a fost deja făcut, mâna dreaptă a lui Powell susţine că şeful său a fost manipulat de Dick Cheney, iar informaţiile mincinoase ale informatorului au ajuns la americani prin filiera serviciilor germane. “Nici un oficial american nu a fost prezent în timpul interogărilor la care a fost supus Curveball”, a declarat col. (r) Wilkerson în direct la MSNBC.

Pe de altă parte, Powell a cerut CIA şi DIA (agenţia pentru informaţii militare a Pentagonului) să explice de ce nu l-au informat că sursa-cheie din spatele afirmaţiilor potrivit cărora Saddam Hussein avea arme biologice nu era de încredere. Fostul secretar de Stat vrea să lămurească şi motivele pentru care informatorul Curveball nu a fost verificat înaintea introducerii informaţiilor lui false în evaluări-cheie ale serviciilor de informaţii (NIE) prezentate Congresului şi în discursul despre Starea Naţiunii al preşedintelui Bush, susţinut cu două luni înainte de război, precum şi în discursul lui Powell în faţa Consiliului de Securitate al ONU, la 5 februarie 2003, cu o lună înaintea invaziei.

Informaţiile transmise de Curveball au fost considerate credibile iniţial de către fostul director CIA din acea perioadă, George Tenet. După doi ani, Tenet a aflat că informaţiile transmise de Curveball sunt false.

×