În timp ce europenii care sunt în concediu se îndreaptă spre mare şi spre munte pentru a-şi petrece tradiţionala vacanţă de vară, cifrele recente arată că, odată ajunşi la destinaţie, aproape niciunul dintre aceştia nu va avea acces la 4G.
În UE, trei persoane din patru nu au acces la reţele mobile de tipul 4G/LTE în oraşele lor, iar în zonele rurale tehnologia 4G este aproape inexistentă. În schimb, în Statele Unite, mai mult de 90 % dintre cetăţeni au acces la 4G, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
E frustrant să nu poţi folosi telefonul sau tableta
“Îi înţeleg pe cetăţenii, pe contribuabilii, pe alegătorii care nu doresc altceva decât să îşi poată utiliza telefoanele şi tabletele. Este frustrant când nu îmi mai funcţionează telefonul în Bruxelles pentru că există doar acoperire 3G. Milioane de cetăţeni îmi împărtăşesc frustrarea în fiecare zi”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.
Trei state UE fără 4G
In trei state membre ale UE, tehnologia 4G este inexistentă. Doar Germania, Estonia şi Suedia sunt într-o etapă avansată a instalării reţelelor 4G. În zonele rurale din UE nu există acoperire 4G. La nivel mondial, Europa deţine abia 5 % din conexiunile şi abonamentele 4G. “Nu aşa se gestionează o economie. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că europenii care trăiesc în zone rurale sau cei care sunt în concediu ajung să fie trataţi ca cetăţeni de categoria a doua”, a declarat doamna Kroes. “Nu contează unde eşti; din moment ce ţi-ai plătit telefonul şi abonamentul, acesta ar trebui să funcţioneze”, subliniază doamna Kroes.
Ingrijorare
Neelie Kroes afirmă: “În UE, reţelele sunt gata să se prăbuşească. Se estimează o creştere cu 66 % a comunicaţiilor mobile la nivel mondial în fiecare an, aparatele inteligente sunt omniprezente, iar utilizatorii doresc să poată urmări înregistrări video pe aceste aparate. Dacă nu vom dispune de un spectru de frecvenţe mai larg, tot sistemul se va prăbuşi”.
Nu daţi vina pe UE!
Conştientă de explozia cererii de date, UE a pus la dispoziţie cantităţi enorme de frecvenţe radio pentru a răspunde necesităţilor serviciilor de bandă largă şi de mare viteză pe suport radio (a se vedea IP/12/929). Cu toate acestea, în prezent, frecvenţele radio sunt alocate la nivel naţional. Problemele apărute la nivel naţional au cauzat întârzieri în desfăşurarea procedurilor şi în obţinerea licenţelor şi, în urma licitaţiilor, operatorii de telecomunicaţii nu mai au fondurile necesare pentru a instala reţele, după ce au obţinut autorizaţia. La această situaţie s-a adăugat fragmentarea a 28 de pieţe naţionale, ceea ce înseamnă că operatorii de telecomunicaţii nu au nicio posibilitate reală să dezvolte o strategie a comunicaţiilor de telefonie mobilă la nivelul UE.
Prin urmare, utilizatorii trebuie să sufere consecinţele, iar UE rămâne în urmă în cursa mondială pentru 4G.