x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înalt responsabil rus, destituit de Putin după ce a făcut o glumă proastă

Înalt responsabil rus, destituit de Putin după ce a făcut o glumă proastă

29 Ian 2020   •   21:30
Înalt responsabil rus, destituit de Putin după ce a făcut o glumă proastă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a destituit miercuri un responsabil politic regional, în urma criticilor declanşate de o glumă făcută de acesta în timpul unei ceremonii oficiale, glumă primită foarte prost de ruşi şi de partidul puterii, informează AFP.

În timpul unei ceremonii care a avut loc săptămâna trecută pentru predarea de noi vehicule serviciilor de pompieri, Mihail Ignatiev, preşedintele Republicii Ciuvaşia, situată la 700 de kilometri est de Moscova, a ridicat cheile de la unul dintre camioane deasupra capului unuia dintre pompieri, care a trebuit să sară pentru a le apuca.

Înregistrarea video cu gluma, redistribuită în special de principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a suscitat numeroase reacţii indignate pe reţelele sociale.

"Este inacceptabil ca un responsabil de un rang atât de înalt să acţioneze într-un asemenea mod", a comentat la o zi după incident ministrul pentru situaţii de urgenţă, Evgheni Zinicev, citat într-un comunicat.

"Dacă este o încercare de a face o glumă, atunci nu este amuzantă", a afirmat la rândul său deputatul Evgheni Revenko, şeful comisiei de etică a partidului aflat la putere, Rusia Unită.

După mai multe zile de polemici, Kremlinul a anunţat miercuri că Mihail Ignatiev a fost demis ca urmare a "pierderii încrederii", precizând că un preşedinte interimar al Ciuvaşiei a fost numit în locul lui. Cu o zi înainte, el a fost exclus din partidul prezidenţial Rusia Unită.

Mihail Ignatiev, în funcţie din 2012, s-a mai făcut remarcat la mijlocul lui ianuarie prin declaraţii în care îndemna la "lichidarea" jurnaliştilor şi bloggerilor critici la adresa puterii ruse.

Precedenta destituire a unui înalt responsabil regional "pentru pierderea încrederii" datează din aprilie 2017, potrivit agenţiilor de presă ruse. La acea dată, preşedintele republicii autonome Udmurtia (Ural) a fost acuzat că a primit mită în valoare de circa 140 de milioane de ruble (două milioane de euro).

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin