x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inamicul lui Putin, la judecata

Inamicul lui Putin, la judecata

29 Mai 2004   •   00:00

Procesul celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski (foto), a inceput ieri in spatele usilor inchise ale unui tribunal moscovit, unde nu au fost lasati sa intre decat avocatii apararii.

ANA ILIE

Ziaristii si parintii multimiliardarului au fost lasati sa astepte, ingrijorati, afara, fara macar a avea ocazia sa il zareasca pentru o clipa. Unul dintre avocatii lui Hodorkovski credea ca audierile preliminare vor fi "expediate", pentru a deschide mai repede procesul propriu-zis.

Avocatii apararii incearca sa uneasca procesul lui Hodorkovski cu cel al lui Platon Lebedev, principalul sau asociat. Cei doi sunt acuzati ca impreuna au prejudiciat Rusia cu mai mult de un miliard de dolari.

INCEPUTUL SFARSITULUI. Magnatul risca mai mult de 10 ani in inchisoare, pentru evaziune fiscala si frauda. Condamnarea sa ar insemna si transferul companiei Iukos, din mainile lui Hodorkovski in mainile nerabdatoare ale Kremlinului. Iukos, cel mai mare producator de petrol din Rusia, a primit la mijlocul acestei saptamani o lovitura grea, fiind condamnat la plata a 3,4 miliarde de dolari, taxe restante si amenzi. Compania a anuntat ca aceasta sentinta o va forta sa declare falimentul, ceea ce ar grabi trecerea companiei sub controlul statului. Imediat dupa difuzarea acestei infromatii, pretul de tranzactionare a actiunilor Iukos a scazut foarte mult.

Atentie, oligarhi!

De altfel, intreaga actiune declansata impotriva Iukosului si a sefului sau este considerata a fi orchestrata de Kremlin, care nu vede cu ochi buni afaceristii care incearca sa se amestece in politica si mai ales afaceristii cu convingeri liberale puternice, precum Hodorkovski. Lectia care ii va fi servita acestuia de catre justitia de la Moscova ar trebui sa fie un exemplu pentru ceilalti miliardari rusi, asa-zisii oligarhi, care incearca sa acapareze puterea politica si sa finanteze opozitia la adresa presedintelui Vladimir Putin. De partea cealalta, Kremlinul sustine ca, prin arestarea si judecarea oligarhilor, nu face decat starpeasca din radacini coruptia.

×
Subiecte în articol: externe