x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încă o bază militară rusească în Kârgâzstan

Încă o bază militară rusească în Kârgâzstan

30 Iul 2009   •   00:00

Rusia şi Kârgâzstanul au convenit în principiu asupra desfăşurării unei a doua baze ruseşti în sudul statului central-asiatic, anunţă RIA Novosti. Baza va fi folosită ca o forţă de reacţie rapidă a OTSC. Potrivit ITAR-TASS, subiectul va fi discutat de preşedintele Medvedev la întâlnirea liderilor OTSC.



"Totul a fost convenit, în principiu", a declarat Serghei Prihodko, consilier al preşedintelui rus Dmitri Medvedev, înaintea summitului informal al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă /OTSC/, care va avea loc vineri în Kârgâzstan. Rusia operează deja o bază aeriană la Kant, la circa 20 kilometri de capitala kârgâză Bişkek.

Parlamentul kârgaz a aprobat la sfâşitul lunii februarie închiderea bazei aeriene americane cheie de la Manas, dupa obţinerea promisiunii unui sprijin financiar de 2 miliarde de dolari de la Rusia.

Ulterior, Kârgâzstanul a cedat după ce Statele Unite au fost de acord să plăteasca 180 de milioane de dolari pentru menţinerea bazei de la Manas. Baza americana este un punct-cheie de realimentare pentru avioanele NATO implicate în misiuni âmpotriva insurgenţilor talibani din Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe