x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încă un submarin nuclear pentru flota rusă

Încă un submarin nuclear pentru flota rusă

03 Aug 2009   •   00:00
Încă un submarin nuclear pentru flota rusă

Noul submarin nuclear strategic rus "Iuri Dolgoruki" va efectua încă cinci sau şase teste înainte de a fi livrat Marinei militare ruse, a anunţat luni şantierul naval Sevmaş, transmite RIA Novosti. Submarinul de clasa Borei, care va fi echipat cu noile rachete balistice Bulava, a încheiat cu succes pe 10 iulie prima rundă de teste în Marea Albă.



"Potrivit estimărilor noastre, submarinului îi mai sunt necesare cinci sau şase teste", a precizat purtătoarea de cuvânt Anastasia Nikitinskaia. Cheltuielile pentru construirea submarinului au totalizat 23 miliarde de ruble /713 milioane de dolari/, dintre care 9 miliarde de ruble /280 milioane de dolari/ pentru partea de cercetare-dezvoltare.

Alte două submarine de clasa Borei, "Aleksandr Nevski" şi "Vladimir Monomah", se află în fază de construcţie la şantierul Sevmaş, urmând a fi finalizate în 2009, respectiv 2011. Rusia intenţionează să construiască opt astfel de aparate până în 2015, ce vor forma nucleul flotei strategice ruse.

Predarea submarinului către beneficiar ar putea fi însă întârziată de rezultatele neconcludente obţinute în testarea rachetei Bulava, soldate cu şase eşecuri din 11 tentative de lansare.

×
Subiecte în articol: externe