x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiu la sediul Marelui Orient din Paris

Incendiu la sediul Marelui Orient din Paris

de Mihaela Matachita    |    20 Sep 2009   •   00:00

Un incendiu izbucnit sâmbătă după-amiază la sediul Marelui Orient al Franţei, cea mai importantă obedienţă masonică franceză, situat în Paris, s-a soldat cu pagube importante, a indicat prefectura de poliţie, citată de AFP.

Focul, care s-a declanşat la un tablou electric de la etajul al treilea al clădirii de nouă etaje, a fost stăpânit abia seara. Poliţia judiciară a fost sesizată pentru anchetă.

Marele Orient al Franţei, fondat în 1722, este cea mai veche obedienţă masonică din ţară şi prima ca număr de fraţi (membri) , având 50.000 de aderenţi şi 1.200 de loji, potrivit cifrelor anunţate de Marele Orient în 2005, a precizat AFP. Este o obedienţă masculină care, totuşi, primeşte femei membre ale francmasoneriei (surori), dar numai ca vizitatori. În cadrul conventului anual, organizat la începutul lui septembrie, în oraşul Lyon,  Marele Orient al Franţei s-a pronunţat împotriva libertăţii ca lojele să iniţieze femei sau să afilieze "surori" din alte obedienţe.

AFP aminteşte că francmasoneria a apărut în Franţa, în secolul al XVIII-lea şi are în prezent circa 140.000 de membri în aproape zece obedienţe, din care majoritatea sunt strict masculine. 

×
Subiecte în articol: externe