Rebelii sirieni au anuntat, marti, inceputul bataliei pentru eliberarea Damascului si sustin ca ar controla deja doua cartiere ale orasului, dupa lupte grele. Martori citati de France Presse vorbesc de cele mai violente confruntari din capitala siriana de la inceputul revoltei, iar Franta si-a exprimat deja ingrijorarea fata de posibilitatea folosirii armelor chimice de catre armata regimului Bashar al-Assad.
Franta s-a declarat "preocupata" de informatiile potrivit carora regimul de la Damasc ar muta stocurile de arme chimice, in contextul situatiei tensionate din Siria. "Am primit, cu preocupare, informatii conform carora regimul de la Damasc ar muta stocurile de arme chimice. Verificam validitatea acestor informatii. Este foarte preocupant", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei franceze, Bernard Valéro.
Ultimele informatii in sensul acestei ipoteze au fost furnizate de fostul ambasador sirian in Irak, Nawaf Farès, care a dezertat pe 11 iulie. Nawaf Farès a declarat pentru BBC ca presedintele Bashar Al-Assad ar putea utiliza arme chimice impotriva fortelor opozitiei. "Sunt convins ca, daca regimul Al-Assad se va simti amenintat de popor, va utiliza aceste arme", a spus fostul ambasador. Saptamana trecuta, Wall Street Journal evoca posibilitatea mutarii armelor chimice in Siria, citand surse din cadrul serviciilor de informatii. Parisul a evocat "problema degradarii in mod dramatic a situatiei de pe teren in Siria', constatand ca "violentele nu doar ca par sa continue, ci se si intensifica".
La Moscova, emisarul special al ONU si Ligii Arabe, Kofi Annan, s-a intalnit cu Vladimir Putin, presedintele Rusiei, aliat traditional al regimului sirian, caruia i-a spus ca situatia din Siria a atins un punct critic.
In deschiderea intalnirii, liderul de la Kremlin l-a asigurat pe emisarul ONU ca Rusia face totul pentru a sustine eforturile acestuia, dupa cum sprijina toate eforturile indreptate spre restabilirea paci civice in Siria, relateaza corespondentul Radio Romania Actualitati la Moscova, citat de Rador. Situatia din Siria, a declarat la randul sau, Kofi Annan, se afla la rascruce, intr-un moment de cotitura - informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Kremlinului, potrivit sursei citate.
Inaintea convorbirilor, Kremlinul a reconfirmat sprijinul Moscovei pentru planul lui Kofi Annan, numindu-l "singura solutie viabila pentru reglementarea problemelor interne din Siria'. Luni seara, Kofi Annan a avut convorbiri cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. Potrivit viceministrului rus de Externe, Ghenadi Gatilov, cei doi si-au declarat sprijinul pentru prelungirea mandatului observatorilor ONU in Siria. Rusia sustine prelungirea neconditionata cu trei luni a acestui mandat si, dupa cum a declarat Serghei Lavrov inaintea convorbirilor de luni, nu va permite adoptarea in Consiliul de Securitate a proiectului occidental de rezolutie in care prelungirea misiunii observatorilor ONU este bazata pe capitolul 7 al Cartei Natiunilor Unite, ce permite recurgerea la forta. Consiliul de Securitate va discuta prelungirea mandatului misiunii ONU.
Pana una-alta, Armata Siriana Libera (ASL, formata de opozitie) sustine ca marti a doborat un elicopter militar, la Damasc, unde au loc lupte intense de duminica, relateaza AFP.
"Am doborat un elicopter in cartierul Qabun din Damasc", afirma Kassem Saadeddin, purtatorul de cuvant al Armatei Siriene Libere. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat ca un elicopter s-a prabusit dupa ce a fost atacat cu focuri de arma.
Potrivit fortelor opozitiei, elicopterul a fost doborat de o racheta, in timp ce bombarda cartierele Qabun, Barze si Harasta din capitala Siriei.