x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Începe "euroexamenul"

Începe "euroexamenul"

de Irina Cristea    |    12 Ian 2010   •   00:00
Începe "euroexamenul"
Sursa foto: John Thys/Afp/Mediafax

Membrii echipei pe care şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a propus-o Parlamentului European au intrat ieri în focurile audierilor. Dacian Cioloş, propus pentru postul de comisar pentru Agricultură, va răspunde vineri întrebărilor europarlamentarilor din comisia de specialitate.



Românul Dacian Cioloş mai are de aşteptat până vineri pentru a se "confrunta" cu cei 40 de membri ai Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European. Comisie din care face parte şi Gigi Becali - e drept, pe post de membru supleant. Cotidianul The Irish Times scria ieri că principala temă pe care se va bate monedă la audierea lui Cioloş va fi mandatul de ministru al Agriculturii deţinut de candidatul român în perioada guvernării Tăriceanu şi neregulile înregistrate la acea vreme în România în gestionarea fondurilor europene. De asemenea, el îi va asigura pe europarlamentari că va fi un comisar imparţial, care nu va accepta instrucţiuni din partea nici unui Guvern, după cum reiese din răspunsurile lui Cioloş la întrebările scrise ale membrilor comisiei, postate pe site-ul Executivului european.

BARONEASA ASHTON
Audierea comisarilor propuşi de José Barroso a debutat destul de furtunos, cu participarea britanicei Catherine Ashton, a polonezului Janusz Lewandowski (portofoliul Bugetului), a finlandezului Olli Rehn (portofoliul Afacerilor Economice) şi a letonului Andris Piebalgs (portofoliul Dezvoltării).

Atenţia observatorilor s-a îndreptat în primul rând spre baroneasa Catherine Ashton, care ar urma să ocupe postul de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe. Chiar dacă britanica a reuşit să "supravieţuiască" tirului de întrebări puse de eurodeputaţi, ea nu a reuşit să convingă totuşi pe nimeni că ar fi "omul potrivit la locul potrivit". Din contră, norocul ei a fost că a avut parte doar de multă indulgenţă din partea eurodeputaţilor, care şi-au exprimat sprijinul pentru ea, dar fără nici un entuziasm.

"Nu sunt motive de entuziasm. Nu are o viziune asupra postului", a tras concluzia eurodeputatul conservator german Elmar Brok, subliniind totuşi că grupul său va susţine învestirea lui Catherine Ashton şi adăugând că Europa e "într-o situaţie extraordinară, generată de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care a fost atât de mult întârziată, încât nu se pune problema să generăm acum o nouă criză".


×
Subiecte în articol: externe