x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inchisorile secrete - CIA cauta sursa

Inchisorile secrete - CIA cauta sursa

de Ana Ilie    |    10 Noi 2005   •   00:00
Inchisorile secrete - CIA cauta sursa

Scandalul inchisorilor secrete ale Americii in estul Europei ia amploare la Washington, unde curiozitatea nu se concentreaza asupra existentei efective a acestor "Gulaguri", ci asupra celui care a divulgat presei acest subiect.

ANCHETA. Astfel, potrivit cotidianului New York Times, Agentia Centrala de Informatii (CIA) a cerut Departamentului de Justitie sa deschida o ancheta care sa determine sursa articolului din Washington Post, potrivit careia agentia a instituit o retea secreta de inchisori in Europa de est si alte tari, cu scopul de a interoga acolo suspectii de terorism. Cererea CIA, odata primita la Departamentul de Justitie, va fi pusa in practica sub forma unei anchete preliminare, care va stabili daca circumstantele justifica declansarea unei anchete criminale pentru a afla daca vreun oficial guvernamental a oferit presei, ilegal, informatii.

PRECEDENT. Nu este prima cerere de acest fel. Primii care s-au sesizat in legatura cu articolul acuzator au fost liderii republicanilor din Congres, care au cerut la inceputul saptamanii Comisiilor pentru Informatii din Camera si Senat sa verifice daca nu cumva au fost dezvaluite materiale secrete.

Articolul care a declansat aceste discutii a aparut pe prima pagina a Washington Post miercurea trecuta. Daca unele din locatiile asa-ziselor Gulaguri, in tari precum Thailanda si Afganistan, nu erau o noutate, afirmatia potrivit carora inchisori secrete exista si pe teritoriul "catorva democratii din Europa de Est" a dat nastere unui val de speculatii, dar si de dezmintiri. Desi articolul nu a dezvaluit aceste tari, un alt raport, al organizatiei Human Rights Watch, care se opune politicilor de detentie ale SUA, nu s-a sfiit sa sublinieze ca a urmarit zborurile efectuate de CIA in 2003 si 2004 dinspre Afganistan in Polonia si Romania. Adaugand gaz pe foc, Human Rights Watch a detaliat ca avioanele folosite pentru aceste zboruri fusesera folosite in trecut de catre CIA pentru transportul prizonierilor.

×
Subiecte în articol: externe