Duminică neagră în Grecia. Ciocnirile violente între forţele de ordine şi tineri anarhişti, izbucnite la Atena, s-au extins în principalele oraşe, după moartea unui tânăr de 15 ani, ucis de un poliţist într-un incident din ajun.
Sute de oameni au protestat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Atena şi în marile oraşe, după moartea unui adolescent, împuşcat de un poliţist în timpul protestelor. Ieri-dimineaţă, confruntările continuau la Atena, unde grupuri de tineri mascaţi aruncau cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine, acestea ripostând cu gaze lacrimogene. Centrul capitalei era înconjurat de poliţie şi principalele universităţi din capitală erau ocupate de studenţi.
FIEFUL ANARHIŞTILOR
Incidentul în cursul căruia a murit adolescentul s-a petrecut în Exarhia, cartier boem din apropierea universităţii, sâmbătă seară, în jurul orei 21:00. Victima aparţinea unui grup de circa 30 de tineri care au aruncat pietre şi diverse obiecte într-un vehicul în care se aflau doi poliţişti. Unul dintre aceştia a ieşit din maşină şi a tras. Rănit mortal în piept, tânărul a fost transportat la spital, unde s-a constatat decesul.
La aflarea veştii, sute de manifestanţi, majoritatea locuitori ai cartierului, au ieşit în stradă. Ei au scandat sloganuri contra guvernului Costas Caramanlis (centru-dreapta) şi ministrului de Interne, Prokopis Pavlopoulos. Tinerii au aprins focuri în faţa băncilor şi au incendiat circa 20 de maşini în centrul Atenei, la Salonic şi la Patras. S-au constatat pagube la faţadele a 17 bănci din Atena şi 5 din Salonic. La Heraklion, în Creta, trei sucursale bancare au suferit stricăciuni.
La Patras, protestatarii au aruncat bombe incendiare asupra clădirii poliţiei. Ministrul de Interne şi poliţia şi-au exprimat "durerea profundă" faţă de moartea adolescentului, au ordonat o anchetă şi au cerut "pedepsirea exemplară" a autorilor.
În cursul nopţii, Pavlopoulos şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Panayotis Hinofotis, şi-au prezentat demisiile, dar premierul Caramanlis le-a respins. Şeful comisariatului din Exarhia şi cei doi poliţişti au fost suspendaţi din funcţii. Pavlopoulos a cerut organizaţiilor pentru drepturile omului şi de stânga, care anunţaseră noi manifestaţii, să nu se dedea "la acte extreme". În 1985, un incident similar a declanşat un val de violenţe încheiat după mai mulţi ani.
Citește pe Antena3.ro