x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe INCIDENT ÎN EXARHIA / Oraşele greceşti "iau foc" / video

INCIDENT ÎN EXARHIA / Oraşele greceşti "iau foc" / video

de Mihaela Matachita    |    08 Dec 2008   •   00:00
INCIDENT ÎN EXARHIA / Oraşele greceşti "iau foc" / video

Duminică neagră în Grecia. Ciocnirile violente între forţele de ordine şi tineri anarhişti, izbucnite la Atena, s-au extins în principalele oraşe, după moartea unui tânăr de 15 ani, ucis de un poliţist într-un incident din ajun.



Sute de oameni au protestat în noap­tea de sâmbătă spre duminică la Atena şi în marile oraşe, după moar­tea unui adolescent, împuşcat de un poliţist în timpul protestelor. Ieri-dimi­neaţă, confruntările continuau la Atena, unde grupuri de tineri mascaţi aruncau cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine, acestea ripostând cu gaze lacri­mo­gene. Centrul capitalei era înconjurat de poliţie şi principalele universităţi din capitală erau ocupate de studenţi.

FIEFUL ANARHIŞTILOR
Incidentul în cursul căruia a murit adolescentul s-a petrecut în Exarhia, cartier boem din apropierea universităţii, sâm­bă­­tă seară, în jurul orei 21:00. Victima aparţinea unui grup de circa 30 de tineri care au aruncat pietre şi diverse obiecte într-un vehicul în care se aflau doi po­li­ţişti. Unul dintre aceştia a ieşit din ma­şi­nă şi a tras. Rănit mortal în piept, tânărul a fost transportat la spital, unde s-a constatat decesul.

La aflarea veştii, sute de manifestanţi, majoritatea locuitori ai cartierului, au ieşit în stradă. Ei au scandat sloganuri contra guvernului Costas Caramanlis (centru-dreapta) şi ministrului de Interne, Prokopis Pavlopoulos. Ti­ne­rii au aprins focuri în faţa băncilor şi au incendiat circa 20 de maşini în centrul Atenei, la Salonic şi la Patras. S-au cons­ta­tat pagube la faţadele a 17 bănci din Atena şi 5 din Salonic. La Heraklion, în Creta, trei sucursale bancare au suferit stri­că­ciuni.

La Patras, protestatarii au aruncat bombe incendiare asupra clădirii poliţiei. Ministrul de Interne şi poliţia şi-au exprimat "durerea profundă" faţă de moartea adolescentului, au ordonat o anchetă şi au cerut "pedepsirea exemplară" a autorilor.

În cursul nopţii, Pavlopoulos şi se­cretarul de stat din Ministerul de Interne, Panayotis Hinofotis, şi-au prezentat demisiile, dar premierul Caramanlis le-a respins. Şeful comisariatului din Exarhia şi cei doi poliţişti au fost suspendaţi din funcţii. Pavlopoulos a cerut organizaţiilor pentru drepturile omului şi de stânga, care anunţaseră noi manifestaţii, să nu se dedea "la acte extreme". În 1985, un incident similar a declanşat un val de violenţe încheiat după mai mulţi ani.

EPA/Agerpres


EPA/Agerpres

×
Subiecte în articol: externe