x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încrederea populației în democrație a scăzut DRAMATIC în timpul pandemiei

Încrederea populației în democrație a scăzut DRAMATIC în timpul pandemiei

18 Ian 2022   •   15:30
Încrederea populației în democrație a scăzut DRAMATIC în timpul pandemiei

Încrederea populației în democrație a scăzut dramatic din cauza restricțiilor severe din timpul pandemiei de COVID-19, care au încălcat drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, dar au contribuit și la reesiunea economică, arată studiul Edelman Trust Brometer. 

"Avem un adevărat colaps al încrederii în democraţii", spune Richard Edelman, coordonatorul sondajului.

Însă a crescut încrederea cetățenilor din statele autocrate, cum este China, dar și în mediul de afaceri datorită ajutorului  dat pentru dezvoltarea vaccinurilor anti COVID-19 și adoptarea de metode de lucru la locul de muncă. 

Astfel, înrederea în instituțiile statului a ajuns la 46% în Germania, 53% în Australia, 57% în Olanda, 42% în Coreea de Sud, 43% în SUA. Dar a cresut la 83% în China. 

Din păcate, în Japonia doar 15% din cetățeni cred că situația lor va fi mai bună peste 5 ani, iar în celelalte state democrate procentul este de 20-40%. În shimba, 75% dintre chinezi sunt optimiști și 80% dintre indieni.

Richard Edelman crede că încrederea chinezilor este dată de avansul economic dar și de predictibilitatea măsurilor luate de autorități.  
"Cred că există o coerenţă între ce se face şi ce se spune... Au avut o situaţie mai bună privind COVID-19, de exemplu, decât SUA".

La studiu au participat 36.000 de respondenţi din 28 de ţări, între 1-24 noiembrie 2021.

×
Subiecte în articol: guverne incredere democraţie pandemie