x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe India a declarat război "defecării în aer liber". O mireasă care şi-a obligat soţul să-i ridice o toaletă e privită ca o eroină

India a declarat război "defecării în aer liber". O mireasă care şi-a obligat soţul să-i ridice o toaletă e privită ca o eroină

16 Feb 2012   •   15:03
India a declarat război "defecării în aer liber". O mireasă care şi-a obligat soţul să-i ridice o toaletă e privită ca o eroină

O indianca a primit 10.000 de dolari din partea unei fundatii care militeaza pentru igiena si este privita ca o adevarata eroina dupa ce a refuzat sa se mute in casa sotului ei pana nu ii construieste o toaleta.

Anita Narre a urmat traditia si a acceptat casatoria aranjata cu un barbat dintr-un sat din Madhya Pradesh, insa a refuzat sa se si mute in casa acestuia, care nu dispunea de o toaleta.

La fel ca in trei sferturi din locuintele din aceasta tara, toaleta lipsea, fiecare vazandu-si de nevoi in aer liber. De altfel, guvernul indian este in plina campanie de constientizare a pericolelor lipsei de igiena, intr-o tara in care pana si latrinele lipsesc din curtile oamenilor.

Fundatia Sulabh International i-a oferit femeii 10.000 de dolari pentru decizia ei, primarul localitatii dand-o drept exemplu si incurajand si alte viitoare mirese sa faca la fel.

"Narre a servit drept exemplu si pentru alte femei din sat care au inceput sa-si preseze sotii si parintii sa construiasca toalete", a declarat B. Chadrasekhar, membru al Sulabh International.

Acesta a adaugat ca nu banii reprezinta o problema, cand vine vorba de construirea de toalete, deoarece guvernul indian s-a oferit sa acopere costurile celor care sunt dispusi sa o faca.

Impedimentul sta in conceptia multor indieni care considera ca a avea o toaleta in casa sau in curte este un "obicei murdar".

"Povestea lui Narre schimba conceptiile. Tot mai multi oameni din satul ei si din satele din apropiere cer acum fonduri pentru construirea de toalete in casa sau in curte", a mai spus Chadrasekhar.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, lipsa toaletelor si a altor facilitati sanitare costa India 54 de miliarde de dolari pe an, reprezentand costurile medicale asociate cu tratarea bolilor provocate de igiena precara.

Un alt studiu al ONU, realizat in 2010, arata ca in India sunt mai multi posesori de telefoane mobile decat posesori de toalete. Astfel, 894 de milioane de indieni aveau abonament la telefonul mobil, in timp ce doar 366 de milioane, din totalul de 1,2 miliarde aveau si o toaleta in casa sau in curte.

Ministrul dezvoltarii rurale din India, Jairam Ramesh, a declarat recent ca planurile sale prevad ca "defecarea in aer liber" sa inceteze in aceasta tara in urmatorii 10 ani.
Ramesh a adaugat ca este rusinos ca 60% dintre toate defecarile din aer liber din lume sa se petreaca in India.

×