x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe India interzice plasticul de unică folosință pentru a combate poluarea

India interzice plasticul de unică folosință pentru a combate poluarea

02 Iul 2022   •   21:35
India interzice plasticul de unică folosință pentru a combate poluarea

India a impus vineri interzicerea plasticului de unică folosință, de la paiele pentru băuturi la pachetele de țigări, pentru a combate poluarea tot mai mare într-o țară ale cărei străzi sunt pline de deșeuri, scrie CNN.

Anunțând interdicția, guvernul a respins cererile companiilor din industria alimentară, a băuturilor și a bunurilor de consum de a amâna restricția pentru a evita perturbările.

Deșeurile de plastic au devenit o sursă semnificativă de poluare în India, a doua cea mai populată țară din lume.

Creșterea economică rapidă a alimentat cererea de bunuri care vin cu produse din plastic de unică folosință, cum ar fi paiele și tacâmurile de unică folosință.

Însă India, care utilizează anual aproximativ 14 milioane de tone de plastic, nu dispune de un sistem organizat de gestionare a deșeurilor de plastic, ceea ce duce la aruncarea pe scară largă a deșeurilor.

Străzile din toate orașele sunt pline de produse din plastic uzat care, în cele din urmă, blochează canalizările, râurile și oceanele și ucid animalele.

Interdicția include paiele, tacâmurile, bețișoarele pentru urechi, foliile de ambalaj, bețele de plastic pentru baloane, bomboane și înghețată și pachetele de țigări, printre alte produse, a anunțat guvernul premierului Narendra Modi într-o declarație.

PepsiCo, Coca-Cola, precum și companiile locale Parle Agro, Dabur și Amul au făcut lobby pentru ca paiele să fie exceptate de la interdicție.

Guvernul a exceptat deocamdată pungile de plastic, dar le-a cerut producătorilor și importatorilor să mărească grosimea pentru a promova reutilizarea.

În afară de companiile de produse alimentare și băuturi și de bunuri de consum, producătorii de plastic s-au plâns și ei de interdicția care, spun ei, nu le-a oferit timpul necesar pentru a se pregăti.

Unii experți consideră că aplicarea interdicției ar putea fi dificilă. Guvernul a decis să înființeze unități de control pentru a verifica orice utilizare, vânzare și distribuție ilegală a produselor din plastic de unică folosință.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, deșeurile de plastic au atins proporții uriașe în oceanele lumii, unde se estimează că sunt aruncate 100 de milioane de tone. Oamenii de știință au descoperit cantități mari de microplastic în intestinele mamiferelor oceanice, precum balenele.

(sursa: Mediafax)

×