x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

12 Oct 2006   •   00:00

ITALIA - Initiativa romaneasca

Consiliul municipal din Roma a aprobat, la inceputul saptamanii, o motiune depusa de consilierul adjunct Gabriel Rusu, in urma violentelor dintre tineri romani si italieni in cartierul Trullo. In text se arata ca participantii la violente "au instigat la discriminare" si propune amenajarea unor spatii destinate membrilor comunitatilor straine, pentru ca imigrantii sa nu mai fie obligati sa se reuneasca in baruri.

FRANTA - Accident feroviar

Un marfar si un tren de calatori s-au ciocnit ieri in nord-estul Frantei. Accidentul (foto) s-a soldat cu cel putin 5 morti si 21 de raniti, transmite AFP. Coliziunea s-a produs in jurul pranzului intre un tren expres regional (TER) supraetajat, care efectua o cursa Luxemburg-Nancy, si un marfar care se deplasa intre Thionville si Luxemburg. In zona se efectuau lucrari de reabilitare a caii ferate.

NIGERIA - Asistenta pentru "spion"

Ambasadorul Romaniei in Nigeria, Emil Rapcea, a confirmat pentru Realitatea TV ca cetateanul roman Bogdan Dumitrescu este inculpat pentru spionaj in Nigeria si ca a comparut marti in fata unui tribunal nigerian. Dumitrescu nu lucreaza pentru statul roman, ci este director regional la o firma locala de anvergura internationala. El a beneficiat de asistenta consulara. "Mai mult de atat nu putem face." MESAGERUL "PESTILOR". "Pestele nu are frontiere!". Acesta a fost mesajul pe care l-a avut pentru autoritatile de la Bucuresti Joe Borg, comisarul european pentru Pescuit si Afaceri Maritime. Odata intrata in UE, la 1 ianuarie 2007, Romania nu va mai lua singura decizii privind pescuitul de la Marea Neagra, orice hotarare urmand sa fie filtrata, negociata si aprobata de toate statele comunitare, a explicat oficialul european. Statele membre vor avea tot interesul sa negocieze la sange cotele de pescuit, de aceea, autoritatile romane trebuie sa se pregateasca sa se lupte, sa participe, dar si sa influenteze deciziile UE privind sectorul pescariilor si cel maritim. In plus, avand in vedere ca Uniunii i se ofera prin intermediul Romaniei si Bulgariei o "fereastra" la Marea Neagra, europenii vor fi cu atat mai mult cu ochii pe noi. Borg a mai subliniat ca UE va ajuta Romania cu 200 de milioane de euro pentru sectorul piscicol, pana in 2013, apreciind ca vom avea capacitatea sa absorbim fondurile europene. (Maria Toader)

SLOVACII NE VOR. Slovacia a decis sa deschida piata muncii pentru romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007, a anuntat ieri Guvernul de la Bratislava, citat de AFP. "Nu exista nici un motiv sa credem ca deschiderea pietei muncii din Slovacia pentru cetatenii Bulgariei si Romaniei ar putea provoca probleme importante", precizeaza textul adoptat de Guvernul de la Bratislava. Slovacia daduse semne, inainte de aceasta decizie oficiala, ca nu va impune restrictii muncitorilor romani si bulgari. Recent, si Estonia a anuntat oficial ca va urma, la randul ei, aceasta politica a portilor deschise. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe