x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    03 Oct 2007   •   00:00
SUMMIT ISTORIC. Liderii celor două Corei s-au intălnit ieri la Phenian, unde incepe un summit istoric intre cele două state. Preşedintele sud-coreean, Roh Moo-Hyun, şi omologul său din nord, Kim Jong-Il, consideră că a venit timpul ca Sudul şi Nordul "să işi dea măna pentru a scrie o nouă pagină de istorie paşnică".


MAI INDULGENT. Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a pronunţat impotriva aplicării, in instanţele din Rusia, a unor sentinţe mai aspre pentru infracţiunile economice şi actele de corupţie, relatează agenţia RIA Novosti, preluată de Mediafax. "O inăsprire suplimentară a răspunderii penale ar putea duce la decizii arbitrare, ceea ce va genera o amplificare a fenomenului corupţiei", a declarat Putin, fără să nege că una din principalele probleme politice şi sociale din Rusia este corupţia.


ATENTATE LA IZMIR.
Două explozii au zguduit ieri oraşul turc Izmir, provocănd moartea unei persoane şi rănirea altor patru, informează AFP. Din primele cercetări reiese că este vorba despre două atentate. Ambele explozii au fost provocate de bombe artizanale amplasate in apropierea unor magazine. Poliţia a arestat
deja un suspect, iar ministrul Apărării, aflat la Izmir, s-a deplasat in zona unde au avut loc incidentele.


BRUXELLES. Europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe au aprobat un proiect legislativ, coiniţiat de romănul Adrian Severin, privind reducerea numărului membrilor Parlamentului European, transmite AFP. Textul a fost adoptat cu 17 voturi pentru şi cinci impotrivă. Potrivit documentului, numărul europarlamentarilor s-ar reduce de la 785 la 750, printr-o scădere a numărului maxim de reprezentanţi pentru ţările mari şi o sporire in cazul ţărilor mici.


ANCHETa DUPa 10 ANI. La Londra au inceput audierile publice din cadrul anchetei judiciare asupra morţii prinţesei Diana şi a iubitului acesteia, Dodi al-Fayed. Acestea au loc la Inalta Curte de Casaţie, la zece ani de la decesul celor doi. Audierile ar fi trebuit să inceapă in luna mai, dar au fost amănate pentru luna octombrie la cererea miliardarului Mohamed al-Fayed, tatăl lui Dodi, care a spus că are nevoie de timp pentru a-şi pregăti dosarul. In cadrul lor vor fi audiaţi, ca martori, şi membri ai Casei Regale.


ACUZAŢII RETRASE.
Autorităţile pakistaneze au anunţat amnistierea fostului premier Benazir Bhutto, aflată in exil din pricina unor acuzaţii de corupţie. Guvernul de la Islamabad a indeplinit astfel una dintre condiţiile puse de Bhutto in schimbul unui viitor acord de impărţire a puterii cu actualul preşedinte al ţării, Pervez Musharraf. Benazir Bhutto se află in exil din 1999.

×
Subiecte în articol: externe