x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

09 Oct 2006   •   00:00
ALARMA - Fidel Castro are cancer
Reprezentanti ai administratiei americane sunt de parere ca presedintele cubanez, Fidel Castro (foto), sufera de cancer in faza terminala, scrie revista Time. Sursele citate apreciaza ca liderul de la Havana s-ar putea sa nu se mai intoarca la conducerea tarii, data fiind situatia in care se afla. Publicatia subliniaza insa ca ipoteza avansata de serviciile de informatii americane s-ar putea dovedi gresita, dar totusi unul dintre ziaristii care semneaza articolul sustine ca informatia se bazeaza pe date concrete.

IRAK - Avocatii lui Saddam continua boicotul
Echipa de avocati ai apararii fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, va continua sa boicoteze procesul acestuia pentru genocid asupra kurzilor. Potrivit acestora, decizia e provocata de interventia Guvernului irakian, mai ales dupa revocarea judecatorului Abdallah al-Amery. Acesta a fost acuzat de "partialitate", pentru ca a afirmat ca Saddam nu a fost un dictator. In locul lui a fost numit Mohammed al-Oreibi al-Khalifa, al carui cumnat a fost ucis la 29 septembrie.

PLANURI - Divizarea Irakului in trei provincii
Americanii ar putea recomanda divizarea Irakului in trei provincii cu autonomie sporita - siita, sunnita si kurda - , potrivit unor surse oficiale, citate de The Sunday Times. Grupul de Studiu asupra Irakului, al carui copresedinte este fostul secretar de stat, James Baker, pregateste un raport in acest sens, pe care-l va publica luna viitoare, dupa alegerile pentru Congres.

SIRIA - Pregatiri de un eventual razboi
Posibilitatea unui razboi cu Israelul nu poate fi exclusa, iar Siria se pregateste pentru aceasta eventualitate, a afirmat presedintele sirian, Bashar al-Assad, intr-un interviu acordat cotidianului ku-weitian al-Anbaa. "Prevedem o agresiune israeliana si am inceput sa ne pregatim, in limita capacitatilor noastre", a adaugat, in acest context, seful statului sirian.

ITALIA - Sefii serviciilor, la judecata
Procurorul din Milano si-a incheiat ancheta referitoare la rapirea in Italia, de catre agenti CIA, a unui imam egiptean si va cere trimiterea in judecata a sefilor serviciilor secrete italiene banuiti de complicitate. Cererea vizeaza trimiterea in fata tribunalelor italiene a 38 de persoane implicate in rapirea la 17 februarie 2003, la Milano, a unui fost imam intr-o moschee din oras, Osama Mustafa Hassan, cunoscut si sub numele de Abu Omar. Clericul, banuit de terorism, pare a fi fost transferat de CIA in Egipt.

NEMULTUMITI - Clientii Airbus A380 cer despagubiri Compania europeana
Airbus se confrunta cu o avalansa de cereri de compensatii in valoare de mai multe sute de milioane de euro, din cauza intarzierilor la livrarea avionului. Cel mai important client al Airbus, Emirates, companie din Dubai, cere 223 de milioane de euro, dupa ce a comandat 43 de avioane A380, pe care le va primi cel mai devreme in 2008. La randul lor, Virgin Atlantic si Qantas cer compensatii in valoare de 90 de milioane de euro. In plus, australienii isi vor anula cel putin o parte din comanda sau vor opta pentru alte modele Airbus.

×
Subiecte în articol: externe