x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

07 Oct 2006   •   00:00
APEL - Straw vrea femeile fara valuri
Fostul ministru de Externe britanic, Jack Straw (foto), in prezent presedinte al Camerei Comunelor, le-a cerut femeilor musulmane din circumscriptia sa electorala sa renunte la valul traditional deoarece se simte "jenat" sa discute cu o persoana careia nu-i vede chipul, transmite AFP. Intr-un comentariu care nu are sanse sa-l faca prea simpatic musulmanilor, Straw a spus ca purtarea valului duce la ingreunarea procesului de ameliorare a relatiilor dintre musulmani si crestini.

NIGERIA - Nu vor sa-si rascumpere ostaticii
Situatia romanului Emil Neagu, luat ostatic la inceputul saptamanii de o grupare separatista din Nigeria, s-ar putea complica. "Ni s-a spus ca Exxon, Chevron, Texaco vor sa dea o riposta mai dura, in sensul unei refuzari a tratativelor, ceea ce ar insemna un pericol pentru omul nostru. Suntem in asteptare. Nu avem absolut nici o putere. M-am gandit sa trimit un reprezentant al firmei in Nigeria, dar il trimit degeaba, pentru ca nimeni nu sta de vorba cu el", a declarat directorul general al Petroconsult, citat de Mediafax.

SPANIA - Romanii, din nou in prim-plan
O retea internationala de falsificatori de carti de credit din care faceau parte 14 romani a fost anihilata in Spania, relateaza presa iberica, preluata de Mediafax. Operatiunea, denumita "Niagara", a fost efectuata de Garda Civila in Valencia, Almeria si Granada. Infractorii obtineau datele inscrise pe benzile magnetice ale unor carti de credit sustrase din Italia si din mai multe tari est-europene. Acestea erau folosite la fabricarea unor carduri false cu ajutorul carora erau achizitionate produse electronice si parfumuri, pentru a fi revandute ulterior.

CEHIA - Atentat la sinagoga, dejucat
Presa ceha a publicat detalii despre un complot dejucat luna trecuta de serviciile de informatii de la Praga si care a dus la sporirea masurilor de securitate in acea perioada. Extremistii islamici urmau sa rapeasca zeci de evrei din Praga, sa ii tina ostatici intr-o sinagoga si apoi sa-i ucida. Rapitorii urmau sa lanseze pretentii exagerate si sa arunce in aer sinagoga dupa refuzul autoritatilor de a le indeplini solicitarile.

ARESTARI SI EXPATRIERI. Un avion charter avand la bord 70 de imigranti ilegali romani a decolat joi de la Roma, cu destinatia Bucuresti. Operatiunea de expulzare a fost insotita de protestul mai multor militanti de stanga, care au cerut sa li se permita sa intre in centrul pentru imigranti, ca sa verifice conditiile in care sunt gazduiti acestia. Tot in Italia, a fost arestat un roman care avea asupra lui 47 de carti de credit clonate si mai multe mii de euro.

CEARTA PE ARHIVE. Bulgarii se cearta din nou din cauza proiectului de lege privind deschiderea arhivelor secrete ale fostelor servicii comuniste. In cazul in care legea va fi adoptata, Adunarea Nationala urmeaza sa numeasca o comisie formata din noua membri, care va functiona independent, va avea un mandat de cinci ani si va verifica trecutul tuturor oficialitatilor si personalitatilor publice. De asemenea, si candidatii bulgari pentru functii la NATO si UE trebuie sa nu fi avut legaturi cu fostele servicii secrete.

INCREDERE ACORDATA. Parlamentul Ungariei i-a reacordat votul sau de incredere prim-ministrului socialist, Ferenc Gyurcsany, informeaza AFP. In fata camerelor reunite ale Legislativului, premierul si-a prezentat ieri scuzele, deoarece si-a amagit cu iluzii alegatorii, recunoscand in acelasi timp ca ar fi trebuit sa infrunte mai din timp criza economica cu care se confrunta in prezent Ungaria.
×
Subiecte în articol: externe