x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Oct 2006   •   00:00

UNGARIA - Microbuz cu romani scos de pe sosea

Un microbuz plin cu romani a fost implicat intr-un grav accident de circulatie care a avut loc miercuri in estul Ungariei, in apropiere de Vaja. Potrivit agentiei MTI, preluata de Mediafax, 16 persoane, dintre care 11 adolescenti, au fost ranite in urma impactului dintre microbuz si un autoturism condus de un tanar aflat sub influenta bauturilor alcoolice. Autovehiculul romanesc a lovit, la randul sau, un autobuz pentru elevi, care s-a rasturnat. Soferul care a provocat accidentul este un tanar in varsta de 27 de ani din localitatea Nyiregyhaza, care incerca sa depaseasca microbuzul romanesc in momentul in care l-a acrosat. In urma impactului, microbuzul a lovit un autobuz cu elevi care se afla in fata sa, acesta prabusindu-se intr-o rapa de pe marginea drumului. Un elicopter si sase ambulante au intervenit la fata locului. Pompierii au ajutat la operatiunile de descarcerare a victimelor. (I.C.)

BULGARIA - Noi speculatii privind comisarul

Surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru agentia bulgara Focus ca Bulgariei i-ar putea fi oferit postul de comisar european pentru Sanatate. Asta in cazul in care acest mandat ar fi "rupt" din cel actual, al Sanatatii si Protectiei Consumatorului, gestionat de cipriotul Markos Kyprianou. Bulgaria nu si-a nominalizat inca trimisul la Bruxelles, dar exista deja un candidat oficial. Este vorba despre actualul ministru al Afacerilor Europene, Meglena Kuneva, care a condus negocierile dintre Bulgaria si statele membre. (I.C.)

IRAK - Liderul al-Qaeda, mort sau viu?

Postul de televiziune Al-Arabiya din Londra a anuntat ieri ca liderul retelei al-Qaieda din Irak, Abu Ayyub al-Masri, a fost ucis de americani. Jurnalistii nu au oferit detalii suplimentare, dar stirea mortii lui Masri a fost confirmata de surse guvernamentale, dar anonime, de la Bagdad, citate de agentia Reuters. In timp ce autoritatile irakiene au anuntat ieri dupa-amiaza ca asteapta rezultatele testelor ADN facute pe trupul neinsufletit atribuit lui al-Masri, armata SUA a dezmintit moartea egipteanului aflat la sefia al-Qaeda din Irak de anul trecut, dupa uciderea iordanianului Abu Musab al-Zarqawi. Locotenent-colonelul Barry Johnson, purtatorul de cuvant al armatei americane, a anuntat ieri ca trupele SUA au efectuat "recent" un raid impotriva unei celule al-Qaeda, in cadrul caruia au fost ucisi mai multi insurgenti. Deocamdata nu se stie cu exactitate ce "capete" importante au cazut. (A.A.)

CONTRADICTIE - Ba cu vize, ba fara vize

Ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett, face declaratii in contradictie cu pozitia Ministerului Afacerilor Externe de la Londra, se arata in tabloidul The Sun. Ziarul face referire la o declaratie facuta zilele trecute la Bucuresti de Barnett, care a spus ca Marea Britanie va ridica vizele pentru romani inainte de aderarea de la 1 ianaurie 2007. Afirmatia sa nu ar fi conforma cu realitatea, scrie The Sun, citand surse din MAE britanic. Ambasadorul si-a mentinut insa pozitia ieri, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Cluj. (I.C.)

STUDIU - Romania, codasa la finantarea Justitiei

Romania face parte din grupul de state europene care acorda cele mai putine fonduri Justitiei, se arata intr-un raport al Consiliului Europei. Bugetul anual alocat acestui sector este de 100 de euro pe cap de locuitor in Germania si Luxemburg, 65 de euro in Austria si Norvegia si 51 de euro in Franta. In Romania, ajutorul financiar acordat justitiei este mic sau aproape inexistent. In aceeasi situatie se afla Turcia si Ungaria, se mai arata in raport. Raportul a fost elaborat de Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei (CEPEJ), pe baza cifrelor din 2004, care au fost disponibile incepand din toamna anului 2005. Documentul face referire si la faptul ca in tarile nordice, unde exista o traditie a medierii, judecatorii au mai putine cazuri de rezolvat. In acelasi timp, in Austria, Marea Britanie, Slovenia si Letonia, "toate tribunalele au site internet propriu". (I.C.)

×
Subiecte în articol: externe