x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    16 Noi 2007   •   00:00

SPIONAJ. Ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Martin Riman, a iniţiat un proiect de lege ce va facilita spionajul in bazele de date despre clienţi ale operatorilor de telefonie şi Internet, scrie cotidianul Pravo. Astfel, BIS (serviciul civil de contrainformaţii) şi VZ (cel militar) vor putea obţine detalii referitoare la convorbirile telefonice dintre suspecţi sau la mesajele electronice prin Internet, inclusiv de la abonaţii care au solicitat menţinerea secretului comunicaţiilor lor. (S.S.)


10 ANI DE POLUARE. Păcura scursă din petrolierul ucrainean eşuat in Marea Neagră in Strămtoarea Kerci, din cauza unei furtuni, va afecta ecosistemul zonei in următorii cinci sau zece ani, a estimat un reprezentant al Greenpeace din Rusia, Aleksei Kiselev. El a mai informat că pe fundul mării s-au depus aproximativ 300-400 de tone de păcură. In strămtoare sunt incă pete de păcură de 2 kilometri pătraţi, care riscă să provoace "o catastrofă ecologică", a mai spus Kiselev. (S.S.)


GREVÃ... ISTORICÃ.... Molipsindu-se de la feroviarii francezi, cei germani au reuşit să facă o grevă "istorică", extinzănd protestele şi la transportul de călători, informează AFP. Traficul metrourilor din Germania fusese redus ieri la o treime, iar Franţa se afla in a doua zi de grevă generală in transporturi. Atăt francezii, căt şi germanii cer mărirea salariilor şi o reformă a pensiilor mai avantajoasă. (S.S.)

UN PREMIER PENTRU PAKISTAN. Preşedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, a anunţat ieri numirea in funcţia de premier a lui Mohammedmian Soomro, fostul preşedinte al Senatului, informează BBC. Soomro, care şi-a terminat ieri mandatul de cinci ani, urmează să depună jurămăntul de prim-ministru in cursul acestei zile.

AVIARA LOVEŞTE DIN NOU. Virusul gripei aviare H5N1 este posibil să fi ajuns intr-o a doua regiune din Marea Britanie, a anunţat Ministerul Agriculturii de la Londra, precizănd că mai multe păsări au murit la o fermă de curcani din Suffolk. H5N1 a fost confirmat la o fermă din estul ţării la inceputul săptămănii, iar moartea suspectă a unor curcani de la o fermă din apropiere a generat teama că virusul s-a răspăndit.

NUMaR RECORD DE SINUCIDERI. Armata SUA se confruntă cu un număr mare de sinucideri, media fiind de 120 de cazuri pe săptămănă, informează postul de televiziune CBS, citat de AFP. In 2005 s-au sinucis 6.256 de militari americani, in medie 17 pe zi. In timp ce rata sinuciderilor in răndul populaţiei civile din SUA este de 8,9 cazuri la 100.000 de locuitori, proporţia in răndurile veteranilor este de 18-20,8 de sinucideri la 100.000 de persoane. Statisticile sunt mai ridicate la categoria de vărstă 20-24 de ani, unde proporţia a ajuns la 22,9-31,9 sinucideri la 100.000 de locuitori.

PREGaTIRI PENTRU UN ATAC IRANIAN. Israelul se pregăteşte discret pentru a acţiona in cazul in care Iranul s-ar dota cu arme nucleare, in pofida declaraţiilor publice impotriva destinaţiei militare a capacităţilor sale, a declarat ieri o sursă din cadrul Ministerului Apărării, citată de Reuters şi preluată de Mediafax. Potrivit sursei, premierul Ehud Olmert a cerut Cabinetului său să redacteze propuneri cu privire la modalitatea in care Israelul - singurul stat din Orientul Mijlociu care deţine oficial arsenal nuclear - ar putea gestiona pierderea monopolului.

ACCIDENT. Un avion Airbus A340, care efectua teste, s-a lovit ieri după-amiază de un parapet pe aeropotul Toulouse-Blagnac, in sud-vestul Franţei. Avionul, care a escaladat parţial un parapet din motive incă nedeterminate pe pista amenajată special pentru testarea motoarelor, este foarte avariat, au anunţat autorităţile aeroportuare. Airbus A340, o aeronavă de lung curier, este, la ora actuală, cel mai lung avion civil din lume, putănd transporta intre 380 şi 472 de pasageri la bord.

EXPLOZIE LA MOSCOVA. O femeie a fost rănită ieri intr-o explozie care s-a produs intr-o piaţă aglomerată din centrul Moscovei. Poliţia a precizat aseară doar că piaţa respectivă era vizitată de mulţi turişti străini. Autorităţile nu au putut insă confirma sau infirma dacă a fost vorba de o bombă.


Â

×
Subiecte în articol: externe