x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    28 Noi 2007   •   00:00
AHMADINEJAD, OBSERVATOR LA AMERICANI. Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, s-a oferit să fie observator la alegerile prezidenţiale de la anul, din Statele Unite, scrie The Guardian. Oferta insolită a şefului de la Teheran vine ca replică la faptul că omologul lui de la Casa Albă, George Bush, şi organizaţiile internaţionale şi-au exprimat dubiile in legătură cu corectitudinea alegerilor prezidenţiale din Iran din 2005. Pe de altă parte, Teheranul i-a "defilat" Washingtonului pe sub nas cu o nouă rachetă, capabilă să atingă bazele militare americane şi israeliene din Orientul Mijlociu.


BUSH I-A PROVOCAT PALPITAŢII LUI CHENEY. Vicepreşedintele american, Dick Cheney, a fost dus val-vărtej la spital, după o zi intreagă in care, cu palpitaţii apărute dis-de-dimineaţă, a trebuit să se ţină după preşedintele George Bush şi liderii din Orientul Mijlociu. La consult, medicii au constatat că vicepreşedintele avea deja fibrilaţii atriale, o tulburare cardiacă mai serioasă decăt palpitaţiile, ce constă in bătăi aritmice ale inimii. Lui Cheney i s-a recomandat un tratament, iar la nevoie defibrilare cu şocuri electrice. Tulburările cardiace de care suferă vicepreşedintele sunt afecţiuni comune, de care suferă aproximativ 3 milioane
de americani.


SARKOZY E RECE CU MERKEL. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy este foarte apropiat de cancelarul german, Angela Merkel, ca membrii unei singure "familii politice", dar, cănd vine vorba despre stilul politic al fiecăruia, Sarkozy se aseamănă mai mult cu fostul cancelar Gerhard Schroder, remarcă cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung. Preşedintele francez ştie să abordeze "subiectele sensibile intr-o manieră care să nu dăuneze intereselor sale economice", scrie la răndul său cotidianul cu orientare de stănga Frankfurter Rundschau, prima publicaţie citată adăugănd că "in străinătate, Sarkozy se prezintă ca primul reprezentant al intereselor comerciale ale ţării sale". Remarcile uşor invidioase ale presei germane la adresa relaţiilor dulci-acrişoare dintre Paris şi Berlin au fost provocate de "recolta abundentă" de contracte cu chinezii, de peste 20 de miliarde de euro, strănsă de Sarkozy cu ocazia vizitei sale la Beijing. Spre deosebire de Merkel, care este o susţinătoare a embargoului european impus Chinei, Sarkozy s-a dovedit a fi "mai realist in relaţiile sale cu China", potrivit aceloraşi comentarii ale presei germane.

×
Subiecte în articol: externe