x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    14 Dec 2007   •   00:00
BINECUVÃ...NTARE. Patriarhul Moscovei şi al intregii Rusii, Aleksei al
II-lea, şi-a anunţat oficial susţinerea privind propunerea prim-vicepremierului Dimitri Medvedev de a-l numi prim-ministru pe Vladimir Putin (foto dreapta) dacă va fi ales preşedinte in 2008. "Dacă va exista un astfel de tandem şi dacă Vladimir Putin va fi de acord să fie prim-ministru, cred că ar fi o binecuvăntare pentru Rusia", a declarat Patriarhul Aleksei televiziunii ruse. Inaltul prelat a mai spus că, de opt ani de cănd Putin este preşedinte, "Rusia este de nerecunoscut, este luată in considerare de comunitatea internaţională".


ALERTÃ.... Aeroportul din Strasbourg a fost evacuat ieri, in jurul orei 14:00, după o alertă cu un pachet suspect. Poliţiştii au găsit intr-un colet o sticlă invelită intr-o pungă, fără să conţină insă vreun dispozitiv exploziv sau vreo substanţă toxică. Potrivit corespondentului nostru Mihai Gavrilă, care se afla in delegaţie şi care aştepta imbarcarea in avion, printre persoanele evacuate din aeroport se afla şi europarlamentarul Sorin Frunzăverde. Alerta a fost ridicată in mai puţin de o oră.


INDEPENDENŢÃ.... Albanezii din Kosovo au inaugurat, in capitala provinciei, Bradul Independenţei. La ceremonia de aprindere a luminilor din bradul de Sărbători, preşedintele kosovar a declarat că provincia va deveni, in doar căteva zile, independentă faţă de Serbia. Preşedintele Fatmir Sejdiu a declarat, in timpul ceremoniei, că actul de declare a independenţei trebuie "binecuvăntat" de Statele Unite şi Uniunea Europeană.


DIPLOMAŢII NONGRATA. Diplomaţii declaraţi cetăţeni nongrata in Republica Moldova, Laurenţiu Pintea, secretarul I al Ambasadei, respectiv Vasile Nanea, consilierul cultural, au trecut ieri, in jurul orei 13:30, vama romănească, prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Albiţa (Vaslui). Termenul prevăzut de autorităţile moldoveneşti a fost
ora 14:00. Diplomaţii nu au dat nici o declaraţie, plecănd in trombă spre Bucureşti. (Ana Ionaşcu)


MULTICULTURAL. Papa Benedict al XVI-lea şi Dalai Lama (foto), liderul spiritual tibetan, vor figura printre invitaţii Parlamentului European in 2008, a anunţat preşedintele PE Hans-Gert Poettering, citat de AFP. Conferinţa preşedinţilor grupurilor politice a decis de asemenea să ii invite şi pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, preşedintele israelian, Shimon Peres, marele muftiu al Siriei, şeicul Ahmad Badreddin Hassoun, preşedintele Uniunii Africane - in prezent, John Kufuor, din Ghana - preşedintele Comisiei Uniunii Africane, in prezent Alpha Umar Konare, şi pe marele rabin al Marii Britanii, Jonathan Sacks. Aceste decizii au fost luate in unanimitate de PE.

×
Subiecte în articol: externe preşedintele