x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    19 Dec 2007   •   00:00
PIERDERI. Datele personale a peste 3 milioane de britanici, care au susţinut, in perioada septembrie 2004 - aprilie 2007, examenul teoretic pentru dobăndirea permisului auto, au fost pierdute dintr-o bază de date guvernamentală.


UE.
Preşedintele CE a felicitat ieri Ungaria că a ratificat luni Tratatul de la Lisabona. Votul Ungariei "a fost expresia sprijinului pentru o Uniune mai eficientă, mai democratică, mai transparentă şi mai puternică", a spus Barroso.


NATO. Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan, Rusia şi Uzbekistan au acuzat NATO că destabiliziează echilibrul de forţe din Europa. Cele şapte ţări membre ale Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă critică inten-ţia NATO de a construi baze in Romănia şi Bulgaria, precum şi decizia SUA de a instala elemente antibalistice in Polonia şi Cehia.


PROTEST. 26 de profesori de la catedrele Limba Romănă şi Literatura Romănă şi Universală au semnat o scrisoare de protest, adresată Chişinăului, in care cer "renunţarea la politica lingvistică denigratoare şi respectarea adevărului ştiinţific şi istoric". Scrisoarea celor 26 de profesori din Bălţi este o reacţie la iniţiativa lui Voronin de a substitui disciplina Limba romănă cu… Limba moldovenească. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)


ELIBERAŢI DE IRANIENI. Cei 20 de petrolişti romăni reţinuţi de autorităţile iraniene săptămăna trecută pe o platformă petrolieră din Golful Persic au fost eliberaţi după şase zile, informează Ministerul romăn de Externe, care a precizat că muncitorii romăni se simt bine şi au plecat deja spre Emiratele Arabe Unite.
Cei 20 de romăni au fost reţinuţi de iranieni la data de 10 decembrie, cănd vasul pe care se aflau, rămas fără combustibil, a ancorat intr-un port iranian pentru alimentare, fără să aibă autorizaţie.


APROBAT. Preşedintele George Bush a declarat că sprijină iniţiativa Rusiei de a livra uraniu imbogăţit Iranului, pentru centrala nucleară din sudul ţării, considerănd că, in acest fel, Teheranul nu ar mai avea motiv să-şi dorească o activitate nucleară proprie. Centrala va fi construită de specialiştii ruşi, sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Preşedintele George W. Bush continuă să considere Iranul o ameninţare pentru pacea mondială şi se teme că regimul de la Teheran ar putea relua activităţile nucleare in scopuri militare.


TIMOŞENKO, PREMIER. Parlamentul ucrainean a aprobat ieri nominalizarea candidatului coaliţiei portocalii, Iulia Timoşenko, in funcţia de premier al Ucrainei. Timoşenko a obţinut 226 de voturi, exact numărul necesar numirii ei ca premier. Ea a mai deţinut funcţia de şef al Guvernului timp de şapte luni, inainte de a fi demisă de preşedintele Viktor Iuşcenko in 2005. Timoşenko conduce blocul care ii poartă numele şi face parte din coaliţia "portocalie", alături de partidul proprezidenţial Ucraina Noastră. Nominalizarea ei fusese respinsă săptămăna trecută la limită, de un vot.

×
Subiecte în articol: externe