x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    14 Mar 2008   •   00:00
Info
Sursa foto: AFP/

14 martie 2008: Consiliera financiară a campaniei electorale a lui Hillary Clinton, Geraldine Ferraro, a demisio­nat, după ce a afirmat că Barack Obama a obţinut performanţe electorale tocmai pentru că este de cu­loare

PĂRĂSIŢI DE CONSI­LI­ERI. Consiliera financiară a campaniei electorale a lui Hillary Clinton (foto), Geraldine Ferraro, a demisio­nat, după ce, scoasă din sărite de victoriile contracandida­tului fostei Prime Doamne a Ame­ri­cii, Barack Obama, a afirmat că acesta a obţinut performanţe electorale tocmai pentru că este de cu­loare. Ferraro declarase anterior presei californiene că Hillary este o “victimă a sexismului” şi că Oba­ma “nu ar fi reuşit să o întreacă dacă ar fi fost alb sau femeie”. La rândul său, şi adversarul lui Hil­lary şi-a pierdut o consilieră, care a demisionat după ce afirmase că “Hillary Clinton este un monstru”.

 

CU MAŞINA PENTRU 100 DE METRI. Doi miniştri brita­nici, cel al Educaţiei şi cel pentru Irlanda de Nord, au folosit maşi­ni­le de serviciu pentru a parcurge doar 130 de metri, de la sediul gu­vernului din Downing Street până la un hotel din apropiere, unde avea loc un dineu. Miniştrii comozi au mai fost criticaţi şi în anii tre­cuţi. De pildă, în 1999, John Pres­cott a folosit maşina de serviciu pentru a parcurge vreo 200 de metri, de la hotel până la un sediu de partid, unde avea loc o şedinţă.

 

BUSH, SOCRU MIC CU PROBLEME. Preşedintele ame­rican George Bush (foto) “are de luat de­cizii bugetare dificile” şi o “diplomaţie sensibilă” de dus, cu ocazia viitoarei căsătorii a fiicei sale, Jen­na, una dintre gemenele lui. “Asta înseamnă să pregăteşti o nuntă...”, s-a lamentat şeful Casei Albe în faţa membrilor Camerei Hispanice de Comerţ de la Wa­shing­ton. La data de 10 mai, Jenna se va că­să­tori la ferma familiei prezidenţiale din Texas, Crewford, informează AFP. Casa Albă a refuzat să dea detalii despre acest eveniment, nedezvăluind nici măcar numărul invitaţilor. Soacra mică, Laura, a dezvăluit totuşi că Bush este în­cân­tat de viitorul său ginere şi că “va avea, în sfârşit, băiatul pe care şi l-a dorit”.

 

BLOCAJ. Fostul premier polonez conservator Jaroslaw Kaczynski a ameninţat ieri că va bloca ratificarea Tratatului de la Lisabona, cerându-le deputaţilor săi să voteze împotriva acestuia. Kaczynski contestă, de fapt, versiunea ratificării propusă de guvern, prezentând un proiect de amendament la rezoluţia de ratificare a Tratatului, prin care se cere să se confirme că “Republica Poloneză este şi va rămâne un stat suveran, mai ales în ceea ce priveşte deciziile referitoare la apartenenţa la UE”. Atât membrii coaliţiei de guvernământ, cât şi opoziţia de stânga, favorabile ratificării Tratatului, au criticat iniţiativa lui Kaczynski.

 

BUSH VIZITEAZĂ KIEVUL ŞI TBILISI. George W. Bush va vizita Ucraina şi Croaţia înainte şi după summit-ul NATO de la Bucureşti, a anunţat ieri un purtător de cuvânt al Casei Albe, Gordon Johndroe, citat de AFP. Preşedinţia ucraineană anunţase anterior că Bush şi soţia sa, Laura, se vor afla în Ucraina la 31 martie şi 1 aprilie, din delegaţia americană urmând să facă parte şi secretarul american de Stat, Condoleezza Rice.


TANCURI DE VÂNZARE. Bulgaria îşi scoate la licitaţie, miercurea viitoare, tancurile naziste şi sovietice. Pe listă se află 140 de tancuri sovietice T-34, pe care bulgarii le-au folosit pentru apărarea frontierei cu Turcia în timpul războiului rece. Alte 41 de tancuri germane rare Panzer IV, folosite în al doilea război mondial, vor fi vândute în mai, a anunţat Ministerul Apărării de la Sofia, citat de AFP.



SADDAM ŞI AL-QAIDA, DOI “STRĂINI”. Pentagonul a confirmat, în termeni nuanţaţi, că nu a existat o legătură directă între Saddam Hussein şi reţeaua Al-Qaida, deşi acesta a fost motivul anunţat de Casa Albă înaintea invaziei din Irak, în martie 2003. Departamentul american al Apărării a tipărit şi distribuit cu mare grijă un studiu în care se arată că Saddam a susţinut grupări teroriste, iar “terorismul de stat devenise un instrument de rutină pentru menţinerea puterii”, dar “ţintele privilegiate ale acestei terori la nivel de stat erau cetăţenii irakieni”. Documentul, care este disponbil numai la cerere şi este trimis prin curier, în loc să fie publicat pe internet şi oferit presei, a fost publicat fragmentat de televiziunea americană ABC pe site-ul său. Raportul a rezultat în urmă analizării a aproximativ 600.000 de documente oficiale irakiene şi a mii de ore de interogatorii ale foştilor colaboratori ai lui Saddam.

×
Subiecte în articol: externe