x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    01 Apr 2008   •   00:00

Candidatură - Blair n-are şanse de preşedinte al UE

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Jean-Pierre Jouyet, a declarat publicaţiei Le Monde că fostul premier britanic Tony Blair nu ar avea şanse să ajungă preşedinte al UE, în cazul în care ar candida. “Blair are multă carismă, dar nu pare să existe un consens (în UE – n.r.) în favoarea sa”, a conchis Jouyet, deoarece provine dintr-o ţară care nu este nici în zona euro, nici în Schengen.

 

LIBERTĂŢI - Cubanezii, în hoteluri pentru străini

Conducerea de la Havana le-a ridicat cubanezilor restricţia de a sta în hotelurile care, până acum, erau rezervate în exclusivitate cetăţenilor străini. Între alte restricţii impuse de fostul preşedinte comunist, Fidel Castro, ridicate acum de fratele său, Raul, care i-a luat locul, figurează şi dreptul de a cumpăra şi folosi telefoane mobile.

 

BLOCARE - Austriecii nu mai vor extinderea UE

Preşedintele organizaţiei patronatului austriac, Christoph Leitl, s-a pronunţat categoric împotriva unei alte extinderi, timp de zece ani, a UE după aderarea Croaţiei. Leitl a explicat că dublarea UE în ultimii zece ani s-a făcut în detrimentul funcţionării ei. Intervenţia lui Leitl a avut loc cu ocazia dezbaterilor pe tema Tratatului de la Lisabona, ce urmează să fie votat de parlamentul de la Viena în aprilie şi despre care a spus că este “cea mai bună asigurare de viaţă pentru europeni”.

 

Executive - Chişinăul a votat noul guvern

Parlamentul de la Chişinău a votat ieri lista nominală şi programul de activitate al noului guvern, care va fi condus de premierul Zinaida Greceanîi. Programul este intitulat “Progres şi integrare” şi nu specifică dacă este vorba despre integrarea în UE sau în Uniunea Rusia Belarus, deziderat trecut în programul electoral al comuniştilor în 2001. Noul guvern aduce puţine schimbări, în componenţa sa intrând doar şase miniştri noi. Între ei, fostul director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Valentin Mejinschi, îl va înlocui în funcţia de ministru al Afacerilor Interne pe Gheorghe Papuc, despre care presa a scris că ar fi implicat în transportul securizat pe teritoriul Republicii Moldova a 200 kilograme de heroină, depistate cu două săptămâni în urmă în Chişinău, într-un microbuz cu fasole. V.C.

×
Subiecte în articol: externe