PREMIERĂ. Pentru prima oară, o înregistrare video a interogatoriului la care este supus un suspect de terorism la baza din Guantanamo a fost dată publicităţii şi postată online, a transmis BBC On line.
PREMIERĂ. Pentru prima oară, o înregistrare video a interogatoriului la care este supus un suspect de terorism la baza din Guantanamo a fost dată publicităţii şi postată online, a transmis BBC On line. Imaginile arată cum canadianul Omar Khadr, capturat în Afganistan la vîrsta de 15 ani şi deţinut la Guantanamo de peste cinci ani, plînge în timp ce este anchetat de un ofiţer al serviciilor secrete canadiene. El este acuzat că a ucis un soldat american în Afganistan, în 2002. Khadr este singurul cu cetăţenie occidentală deţinut la baza americană din Cuba. Khadr provine dintr-o familie de origine pakistaneză, cunoscută pentru legăturile strînse cu al-Qaeda şi cu Osama bin Laden. (M.Mătăchiţă)
SANCŢIUNI. În rapoartele privind justiţia, infracţionalitatea, corupţia şi gestionarea fondurilor UE în România şi Bulgaria, pe care Comisia Europeană le va da publicităţii la 23 iulie, nivelul corupţiei şi eşecurile sistemelor juridice vor fi sancţionate, a transmis Mediafax, preluînd Reuters care citează surse UE. În plus, CE va priva Bulgaria de aproximativ 500 de milioanne de euro din fondurile europene.
AMENINŢĂRI. Infracţionalitatea în ţările europene începe să fie mai bine organizată şi tinde să devină transfrontalieră, fiind facilitată de libera circulaţie, mai ales după admiterea în UE a statelor central-europene în 2004, a relatat Mediafax care citează ediţia electronică a Forbes. Pentru a stabili nivelul infracţionalităţii, Forbes a consultat datele Eurostat, care analizează situaţia din spaţiul UE, dar şi din ţări precum Turcia şi Croaţia, care aspiră să devină membre ale Uniunii. Pe lista Eurostat figurează în principal state devenite membre UE de curînd, între care Letonia şi Slovenia, dar şi Italia, un vechi stat membru. În ultimii zece ani, tîlhăriile, alte infracţiuni violente, violurile şi traficul de droguri par să fi crescut cu 4%. Traficul de fiinţe umane şi munca forţată reprezintă alte probleme, principalele ţări de origine fiind Ucraina şi Bulgaria, în timp ce Republica Cehă este ţară de tranzit către Germania, Olanda şi Marea Britanie. Sud-estul Europei sau zona Balcanilor este o rută de tranzit pentru migraţia ilegală şi trafic. (M.Mătăchiţă)
Citește pe Antena3.ro