x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Sînziana Stancu    |    23 Aug 2008   •   00:00

23 august 2008:Importante resurse de gaz natural de foarte bună calitate au fost descoperite în Bulgaria, la Deventsi, în apropiere de oraşul Pleva, din nordul ţării


RESURSE.:Bulgarii au dat de gaz
Importante resurse de gaz natural de foarte bună calitate au fost descoperite în Bulgaria, la Deventsi, în apropiere de oraşul Pleva, din nordul ţării, informează novonite.com. Şeful companiei bulgare Direct Petroleum, Kolio Tolev, a declarat că, după prima fază a explorării, care a început în data de 17 august, s-a descoperit o sursă de gaze naturale, cu o presiune de aproximativ 800 de atmosfere – cea mai mare înregistrată pînă acum la resursele de gaze naturale din Balcani. Sursa se află la o adîncime de 4.740 de metri. Tolev a mai declarat că aşteaptă, la începutul lunii septembrie, echipamente speciale din Statele Unite, pentru a măsura capacitatea exactă a sursei descoperite şi că exploatarea acesteia ar putea începe în 2009.

 
ISRAEL:Olmert, interogat a şasea oară
Poliţia israeliană l-a interogat astăzi pe premierul Ehud Olmert pentru a şasea oară într-un dosar privind acuzaţii de fraudă şi luare de mită. În urma scandalului care a izbucnit în mai, Olmert a anunţat luna trecută că va demisiona, în septembrie, după ce va fi ales un succesor.  Premierulm, suspectat de luare de mită de la un om de afaceri american şi de decontarea unor cheltuieli de călătorie false, s-ar putea retrage imediat după alegerile primare din partidul său, Kadima, din 17 septembrie. Olmert şi-a luat angajamentul să continue negocierile cu palestinienii şi cu Siria pînă în ultima sa zi la conducerea executivului, dar politicienii rivali susţin că nu dispune de mandat pentru a încheia acorduri în numele Israelului.

 
DIPLOMAŢIE.:Austria recunoaşte paşapoartele de Kosovo
Viena a anunţat că va recunoaşte paşapoartele emise de Republica Kosovo, pe care Priştina a început să le distribuie la 30 iulie, după proclamarea unilaterală a independenţei provinciei sîrbe, în luna februarie, urmată, treptat, de recuoaşterea noului stat de 46 de ţări pînă în prezent. Dintre aceste ţări, numai cîteva şi-au exprimat deocamdată intenţia de a recunoaşte şi paşapoartele noului stat kosovar, între acestea, în afară de Austria, numărîndu-se şi SUA, Marea Britanie, Germania, Bulgaria, Elveţia şi Turcia.

 
PORTUGALIA:Accident de tren
Bilanţul provizoriu al deraierii unui tren regional, care transporta circa 50 de pasageri, vineri, în nord-estul Portugaliei, este de un mort şi 25 de răniţi, între care zece se află în stare gravă, potrivit AFP.        Conform pompierilor de la Carrazeda de Ansiaes, "mai mulţi pasageri sînt încă prinşi" între rămăşiţele trenului. Trenul făcea legătura între Tua şi Mirandela, iar deraierea ar fi putut fi  provocată de o explozie în primul vagon.

 
FRANŢA.:Ministru însărcinat
Ministrul francez al Justiţiei, Rachida Dati, a apărut la Elysee cu o burtică de toată frumuseţea, care i-a crescut cam mult în timpul vacanţei, astfel încît i-ar fi fost imposibil s-o mai ascundă de privirile colegilor ei din guvern. Aceştia au fost luaţi oarecum prin surprindere, mai ales că se aşteptau prea puţin ca o femeie de 42 de ani, cîţi are Rachida, să se încumete să mai facă copii. Pentru ea însă, evenimentul este unul de "primă mărime". Rachida, care va naşte în ianuarie, este cel de-al doilea copil dintr-o familie care a avut... 11. Este şi prima personalitate provenită dintr-o familie de imigranţi care ocupă o funcţie atît de mare în guvernul francez, precum şi postul de primar al celui de-al 7-lea arondisment al Parisului.


GEORGIA:Tbilisi, primul client de armament al Sofiei
Georgia a fost, în 2007, principalul cumpărător de armament produs în Bulgaria, ţară care a exportat anul trecut arme în valoare de 135 de milioane de euro, se arată într-un raport guvernamental, citat de AFP. Georgia a cumpărat peste o treime din armamentul bulgăresc, pentru care a plătit 48 de milioane de euro. Printre clienţii industriei de apărare bulgare s-au numărat, tot în 2007, şi Afganistanul (32 de milioane de euro) şi Algeria (23 de milioane de euro),  Yemenul, Mali, SUA, Irak, Maroc, India şi Egipt. Mare producător de arme în perioada comunistă, Bulgaria ajunsese la exporturi de armament în valoare de 800 de milioane de dolari, înainte ca pieţele sale să se restrîngă, în anii ’90.

×
Subiecte în articol: externe