x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

28 Aug 2008   •   00:00

NABUCCO. Proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeană (UE), este în pericol dacă blocul comunitar nu acţionează la un nivel politic înalt pentru a asigura livrările din regiunea Caspică, a declarat ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Petar Dimitrov.



NABUCCO. Proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeană (UE), este în pericol dacă blocul comunitar nu acţionează la un nivel politic înalt pentru a asigura livrările din regiunea Caspică, a declarat ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Petar Dimitrov. UE a făcut din proiectul Nabucco, ale cărui costuri sînt evaluate la 7,9 miliarde euro, un punct de referinţă pentru reducerea dependenţei de gazele livrate de Rusia, dar oficialul bulgar a spus că acest lucru nu este suficient şi că este necesară efectuarea unei puternice activităţi politice de lobby, potrivit Reuters. Gazoductul Nabucco va avea o capacitate anuală de transport de aproximativ 30 de miliarde metri cubi de gaze din regiunea Caspică sau Orientul Mijlociu prin Turcia către Austria, prin tranzitarea Bulgariei, României şi Ungariei. Consorţiul care construieşte Nabucco este format din compania austriacă OMV, Transgaz (România), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).  Proiectul, care trebuie să devină operaţional în anul 2013, a fost întîrziat de multe ori şi se confruntă cu incertitudinile legate de posibilitatea constructorilor de a obţine livrări suficiente de gaze de la statele care au făcut parte din Uniunea Sovietică şi care sînt supuse influenţei puternice a grupului rus Gazprom. Aceste temeri au fost intensificate de conflitul recent din Georgia. Numai Azerbaidjanul a fost de acord să furnizeze gaze către Nabucco, iar alte state care ar putea fi furnizori sînt Turkmenistanul, Kazahstanul, Egiptul şi Irakul. De asemenea, Nabucco se confruntă cu concurenţa proiectului South Stream, care prevede construirea unei conducte pe sub Marea Neagră, pentru livrarea de gaze ruse către sud-estul şi centrul Europei. Europa primeşte un sfert din necesarul de gaze de la Rusia.

REPLICĂ LA SCUT. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia poate da un răspuns militar după amplasarea rachetelor americane în apropierea graniţelor Rusiei, în cadrul sistemlui defensiv antirachetă al Statelor Unite, relatează Reuters. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a semnat săptămîna trecută la Varşovia un acord privind amplasarea a zece rachete de interceptare în Polonia. Statele Unite afirmă că scutul, care implică şi un sistem radar amplasat în Cehia, are ca scop asigurarea protecţiei împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune. Rusia prezintă sistemul drept o ameninţare la adresa sa. Medvedev a mai făcut referiri la o posibilă replică militară, dar prezentele declaraţii sînt primele pe această temă după semnarea acordului americano-polon. Unii oficiali militari ruşi au sugerat ca posibilă replică amplasarea unor rachete la Kaliningrad.

PRO OBAMA. Hillary Clinton le-a cerut democraţilor americani să fie uniţi pentru a-l susţine pe candidatul lor la alegerile prezidenţiale din SUA, Barack Obama, adăugînd că, în pofida rivalităţii lor din timpul alegerilor primare, fac parte din aceeaşi echipă. La Convenţia democrată care se desfăşoară la Denver, soţul ei, Bill Clinton, se afla în tribună, la fel ca şi Michelle Obama, soţia candidatului democrat la funcţia de preşedinte al SUA. Senatoarea de New York l-a elogiat şi pe candidatul la funcţia de vicepreşedinte al SUA, Joe Biden.

SEISM. Cutremurul puternic produs ieri în zona Lacului Baikal a avut magnitudinea de 9 grade pe o scară de 12 puncte utilizată de Academia de Ştiinţe din Siberia, a anunţat agenţia Itar-Tass, citată de AFP. Seismul a produs panică şi a determinat întreruperea alimentării cu electricitate şi a telefoniei în oraşul Irkuţk, fără a se solda cu victime. Epicentrul seismului a fost localizat la circa 30 de kilometri nord-est de oraşul Baikalsk.

×
Subiecte în articol: externe nabucco