x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

03 Sep 2008   •   00:00

BUMERANG. Asasinarea unui membru al opoziţiei din republica rusă Inguşetia a generat apeluri în favoarea declarării independenţei de Rusia, un prim semn că recunoaşterea de către Moscova a Abhaziei şi Osetiei de Sud, teritorii separatiste ale Georgiei,  ar putea avea un efect de domino în Caucaz, relatează Financial Times în ediţia electronică.



BUMERANG. Asasinarea unui membru al opoziţiei din republica rusă Inguşetia a generat apeluri în favoarea declarării independenţei de Rusia, un prim semn că recunoaşterea de către Moscova a Abhaziei şi Osetiei de Sud, teritorii separatiste ale Georgiei,  ar putea avea un efect de domino în Caucaz, relatează Financial Times în ediţia electronică. "Aşa cum au recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud, le cerem să recunoască independenţa Inguşetiei", a declarat Magomed Hazibiev, prieten al lui Magomed Evloiev, jurnalist şi membru al opoziţiei de la Nazran, asasinat recent. Un alt cunoscut jurnalist rus, Abdulla Alişaiev, a murit miercuri, din cauza rănilor suferite în urma unui atac petrecut pe timpul nopţii în Daghestan (Caucazul de nord). În Inguşetia, poliţia a folosit marţi bastoane pentru a dispersa un protest împotriva Guvernului, după ce duminică Magomed Evloiev a murit în custodia poliţiei. Statele Unite au cerut marţi Rusiei să ancheteze moartea suspectă a ziaristului, calificând incidentul drept "foarte îngrijorător".

SOLIDARITATE. O delegaţie formată din reprezentanţi ai celor 26 de ţări NATO şi condusă de secretarul general al Alianţei se va deplasa în Georgia la 15 şi 16 septembrie, pentru a examina cooperarea cu această ţară. Vizita are loc în cadrul unor contacte intensive pe care liderii NATO au decis să le aibă cu Georgia şi Ucraina la summitul de la Bucureşti, la începutul lui aprilie”, a declarat un diplomat citat de AFP.  Pe de altă parte, Statele Unite au recomandat NATO să fie mai bine pregătită pentru a putea asigura securitatea celor trei ţări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, după recenta incursiune militară rusă în Georgia, a relatat Financial Times în ediţia electronică. Kurt Volker, noul ambasador american la NATO, a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică este ferm angajată să apere statele baltice de orice atac. "Acestea se simt puţin în nesiguranţă după ce Rusia a utilizat forţa militară pentru a invada un stat suveran, o ţară vecină mică", a adăugat acesta. Cele trei state baltice au fost printre cei mai virulenţi critici ai ripostei militare ruse contra Georgiei, fiecare adăpostind o importantă comunitate rusă pe care Moscova susţine că are dreptul să o protejeze.

SPRIJIN. Preşedintele american George W. Bush şi-a exprimat sprijinul pentru John McCain, într-un discurs de cîteva minute transmis prin satelit de la Casa Albă, la Convenţia republicană din Saint Paul (Minnesota, nordul SUA). El a apreciat că John McCain, candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA la alegerile din noiembrie, este "pregătit să conducă ţara". Pe de altă parte, site-ul irlandez Intrade înregistrează, începînd de marţi, pariuri privind retragerea lui Sarah Palin, candidata republicană la funcţia de vicepreşedinte, din cursa pentru Casa Albă, 14 la sută dintre pariori apreciind deja că aceasta va renunţa ca urmare a seriei de dezvăluiri jenante privind viaţa sa privată. La rîndul său, Barack Obama, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, conduce în cursa electorală cu 50 de procente din intenţiile de vot, devansîndu-l cu opt procente pe republicanul McCain, potrivit site-ului institutului de sondare a opiniei publice Gallup. Aceasta este prima dată când intenţiile de vot în favoarea candidatului democrat ating pragul de 50 de procente.

“LOVITURĂ DE STAT”.
Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a declarat miercuri că o "lovitură de stat" este în desfăşurare în Parlamentul ucrainean, în urma adoptării unor legi ce reduc prerogativele preşedinţiei. "În Parlament este în desfăşurare o lovitură politică şi constituţională", a declarat Iuşcenko într-o intervenţie televizată, după ce a fost acuzat de premierul Iulia Timoşenko că a provocat  "distrugerea" coaliţiei guvernamentale prooccidentale.

ATAC. Premierul pakistanez Yousaf Raza Gilani a fost ţinta unei tentative de asasinat dar nu a fost rănit, a declarat purtătorul său de cuvînt, Zahid Bashir. Atacul a avut loc pe principalul drum ce duce către aeroportul capitalei Islamabad. Dar oficiali din cadrul poliţiei au negat că premierul se afla la bordul maşinii atinse de gloanţe din convoiul vizat atac. "Premierul şi echipa sa nu erau în maşină", a confirmat secretarul Ministerului de Interne Kamal Shah în direct, la televiziunea publică pakistaneză.
    
INCIDENT. Un bărbat a împuşcat mortal şase persoane şi a rănit alte două într-un schimb de focuri care a durat mai multe ore, suspectul fiind arestat după o urmărire pe autostradă şi printr-o suburbie din nordul oraşului american Seattle. Presa locală a dezvăluit că suspectul este cunoscut pentru trecutul său violent şi problemele psihice de care suferă.
 

×
Subiecte în articol: externe