8 septembrie 2008:Asif Ali Zardari, văduvul fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, asasinată anul trecut, în decembrie, a fost ales preşedinte al Pakistanului, în urma alegerilor de sîmbătă
GRECIA:Protestul sărăciei
Scăderea nivelului de trai şi politica de austeritate a guvernului de la Atena a scos în stradă, sîmbătă seara, aproximativ 10.000 de greci, care şi-au manifestat prin proteste nemulţumirea, scrie AFP. “Nu, scăderii nivelului de trai!”, “Nu, politicii antipopulare a Guvernului!”, au scandat manifestanţii. Unii dintre ei, majoritatea tineri, au spart vitrinele unor magazine şi au atacat două agenţii bancare. Aproximativ zece persoane au fost arestate. Manifestaţia a fost organizată la apelul principalelor sindicate din ţară, cu ocazia vizitei premierului Costas Karamanlis, care a inaugurat cea de-a 73-a ediţie a Forului internaţional de la Salonic. Protestatarii au manifestat în centrul oraşului şi pînă la locul unde s-a întrunit Forul internaţional, unde Karamanlis a pronunţat un discurs, prezentînd principalele puncte ale politicii sale economice pentru anul 2008-2009.
PAKISTAN:Soţul văduv al lui Bhutto, la preşedinţie
Asif Ali Zardari, văduvul fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, asasinată anul trecut, în decembrie, a fost ales preşedinte al Pakistanului, în urma alegerilor de sîmbătă, scrie AFP. În vîrstă de 53 de ani, Zardari, care a stat 11 ani în închisoare, acuzat de corupţie, acuzaţii care nu au fost însă dovedite, îi succede fostului preşedinte pakistanez, Pervez Musharraf, care a demisionat luna trecută, sub presiunea destituirii sale din funcţie, după mai multe luni de degringoladă politică şi de acuzaţii că se opune instaurării unei democraţii reale în Pakistan. Deşi nu are suficientă experienţă politică, Zardari este o speranţă pentru stabilitatea politică şi progresul ţării. “Nu este numai victoria lui Zardari şi a partidului său, Partidul Poporului din Pakistan (PPP), ci şi a lui Benazir Bhutto, care visa să creeze un sistem politic democratic”, a declarat purtătorul de cuvînt al PPP, partidul fostului premier pakistanez.
BRUXELLES:Faţa coruptă a UE
Un oficial de rang înalt, Fritz-Harald Wenig, din cadrul cabinetului comisarului european pentru Comerţ, Peter Mandelson, a dezvăluit informaţii comerciale sensibile în schimbul unor avantaje financiare, scrie The Sunday Times. Reporterii publicaţiei britanice l-au urmărit şi l-au înregistrat timp de o jumătate de an pe Wenig, director al Compartimentului Instrumente de Apărare Comercială, transmiţînd secrete unor reporteri sub acoperire, care au pretins că fac lobby pentru un om de afaceri chinez, care are nevoie de informaţii din interior. Wenig a dezvăluit numele a două companii chineze care ar putea primi statut special dacă UE va impune tarife protecţioniste împotriva fabricanţilor chinezi de lumînări, informaţie ce ar putea valora milioane pentru cei care fac afaceri cu aceste companii. Acţiunile lui Wenig încălcă normele Comisiei Europene şi pun la îndoială standardele moralităţii la Bruxelles.