x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

22 Sep 2008   •   00:00

22 septembrie 2008

PER PEDES
În fiecare an, în perioada 16-22 septembrie, Europa sărbătoreşte "Săptămâna mobilităţii europene". Aceasta culminează, la 22 septembrie, cu Ziua europeană fără maşini, sărbătoare promovată de Uniunea Europeană, scrie Agerpres. Manifestarea a fost lansată în 2000, de către Comisarul european Margot Wallström şi are ca model evenimentul francez, din 1998, "O zi în oraş fără maşină". În 1998, iniţiativa s-a bucurat de succes doar în Franţa, iar în doi ani peste 1.000 de oraşe au aderat la eveniment. În 2007 succesul trecuse graniţele Europei, iar anul acesta peste 2.000 de oraşe de pe tot globul, între care 67 din România, vor participa la eveniment.

REPLICĂ

Pentru a contracara scutul antirachetă american ce va fi instalat în Polonia, Rusia îşi construieşte o bază navală nucleară în Siria, la Tartus, informează WordNetDaily. Rusia, care are acolo portavionul "Amiral Kuzneţov", va trimite şi nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucişătorul "Moskva" şi patru submarine nucleare. Decizia autorităţilor ruse de a trimite nave de război în portul Tartus "creează un potenţial de confruntare atât între Rusia şi Israel, cât şi între Rusia şi SUA, afirmă experţii militari, care atrag atenţia că e vorba despre o "prezenţă permanentă a navelor ruse de război, cu armament nuclear la bord, în Marea Mediterană".

NEBUNIE
Premierul ucrainean Iulia Timoşenko l-a acuzat pe preşedintele Viktor Iuşcenko de "nebunie", după ce el o acuzase, cu o zi înainte, de "trădare", scrie AFP. întrebată despre acuzaţia adusă de preşedinte, Timoşenko a răspuns că aceasta "este deja de domeniul nebuniei (...) De aceea este chiar jenant să vorbim despre aşa ceva." Partidul preşedintelui s-a retras din coaliţia guvernamentală, după ce acesta a votat alături de opoziţia prorusă reducerea prerogativelor prezidenţiale. Conflictele dintre preşedinte şi premier, foşti aliaţi în timpul "Revoluţiei portocalii", au escaladat în timpul crizei ruso-georgiene, când Iuşcenko a susţinut Tbilisi, iar Timoşenko a rămas neutră.

VICTORIE
Partidul Social-Democrat din Slovenia (SD, fost comunist), aflat în opoziţie, a câştigat alegerile legislative de ieri. SD a învins Partidul Democrat Sloven (SDS), de centru-dreapta, al premierului Janez Jansa, primele sondaje de opinie la ieşirea din urne indicând un scor de 31,5% din sufragiile exprimate în favoarea SD, faţă de 27,7% din voturi pentru SDS, iar în ceea ce-l priveşte pe unul dintre partenerii de centru-dreapta ai partidului premierului din Coaliţia guvernamentală, Noua Slovenie, acesta nu a trecut pragul electoral pentru a intra în viitorul parlament sloven. Eşecul SD a fost provocat în mare măsură de un scandal de corupţie în care a fost implicat premierul Jansa.


ÎN APĂ
După război, Georgia are parte de inundaţii. Ieri, străzi şi clădiri din Tbilisi erau invadate de apă, după ploile abundente de vineri şi sâmbătă. Precipitaţiile au provocat pagube mari în capitala georgiană, dar nu au făcut victime, după cum a relatat postul de televiziune Rustavi. în districtul Isani-Samgori, nivelul apei a atins trei metri, iar brigăzile de pompieri au lucrat toată noaptea pentru evacuarea persoanelor din casele inundate. Şi acoperişul aeroportului internaţional din Tbilisi a fost avariat, iar ploaia a îngreunat şi traficul pe autostrada Rustavi, inundată pe mai multe tronsoane, unde circulaţia a fost întreruptă câteva ore.

×
Subiecte în articol: externe