x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

14 Oct 2008   •   00:00

14 octombrie 2008



SUCCESOR
Stefan Petzner (27 de ani), desemnat duminică la şefia BZÖ, după decesul lide­rului istoric al extremei drepte austriece Jörg Haider, a recunoscut că "pantofii sunt prea mari" în noua funcţie. În acest context, speculaţiile cu privire la o apropiere sau fuziune cu fraţii duşmani din FPÖ se înmulţesc, arăta AFP. FPÖ al lui Heinz-Christian Strache (39 de ani) s-a clasat pe locul al treilea la scrutinul din 28 septembrie, iar BZÖ, mai populist, se confruntă cu o criză majoră după dispariţia lui Haider. Acesta a murit sâmbătă lângă Klagenfurt, în urma unui accident de cir­culaţie, pe când îşi conducea maşina cu 142 de kilometri pe oră.

VEHICUL PE MARTE

NASA va lansa un nou vehicul pe Marte, deşi are probleme financiare. Următoarea misiune pe Marte presupune lansarea în 2009 a vehiculului Mars Science Laboratory. NASA recunoaşte că va avea nevoie de fonduri suplimentare, potrivit directorului Agenţiei spaţiale americane, citat de BBC. Mars Science Laboratory (MSL) va fi cel mai mare vehicul spaţial construit până în prezent – de mărimea unui autoturism – şi va explora suprafaţa marţiană cel puţin un an, graţie unei baterii cu energie nucleară. Este un vehicul "in­te­li­gent", care va fi lansat cu ajutorul unei rachete Skycrane. Va efectua teste biologice şi va continua programul geologic.

GAZODUCT IRANIAN SEPARAT DE NABUCCO
Iranul intenţionează să construiască un gazoduct denumit Persian Pipeline, pentru transportul gazelor naturale către Europa, separat de proiectul Nabucco, în care este implicată şi România, a declarat luni un oficial iranian citat de Reuters. Teheranul sugerase, în trecut, că Iranul, care este al doilea stat în lume ca volum al rezervelor de gaze naturale după Rusia, ar putea să se conecteze la gazoductul Nabucco. UE sprijină Nabucco pentru a reduce dependenţa de Rusia, dar nu ar dori conectarea Iranului, statul islamic aflându-se sub sancţiuni ONU şi NATO. "Nu avem nici o legătură cu Nabucco şi după ce UE a anunţat (...) că nu are nevoie de gazul Iranului am făcut planuri separate de Nabucco", a declarat Akbar Torkan, director responsabil cu planificarea în Ministerul Petrolului de la Teheran, citat pe site-ul instituţiei. "Nu va exista competiţie cu Nabucco, iar traseul Persian Pipeline (...) este separat de cel al gazoductului Nabucco", a spus el. Specialiştii au îndoieli privind posibilităţile statelor care investesc în Nabucco de a asigura gazul necesar din state caspice fost sovietice, supuse permanent unui important lobby rusesc.

ACORD KADIMA ­ PARTIDUL MUNCII
Partidul Kadima, aflat la guvernare în Israel, şi Partidul Muncii au încheiat luni un acord de principiu în vederea formării unui Guvern de coaliţie condus de Tzipi Livni, actualul ministru de Externe, a anunţat postul public de radio, citat de AFP. Cele două partide au ajuns la acest acord după mai multe săptămâni de negocieri. Livni a fost aleasă la conducerea Kadima (de centru) la 18 septembrie, înlocuindu-l pe premierul demisionar Ehud Olmert, implicat într-un scandal de corupţie. Preşedintele Shimon Peres i-a cerut lui Livni la 22 septembrie să formeze Guvernul în 42 de zile, în caz contrar urmând alegeri anticipate în 90 de zile.

ACADEMIE ANTICORUPŢIE
Interpol şi Oficiul Naţiunilor Unite împotriva drogurilor şi crimei (ONUDC) au încheiat un acord privind înfiinţarea în toamna lui 2009 a primei academii anticorupţie din lume, care va avea sediul în Austria, a relatat AFP.
Acest "centru de excelenţă" axat pe formare şi cercetare va putea primi o mie de cadre pe an, provenind în special din funcţii publice din cele 187 de ţări membre ale Interpol, a declarat la Viena secretarul general al organizaţiei internaţionale de poliţie, Ronald Noble. Academia va fi găzduită la Laxenburg, la periferia Vienei. Finanţarea, evaluată la "15 miliarde de euro pentru primii trei ani", va face obiectul unei conferinţe internaţionale a donatorilor, anul viitor, a precizat Noble.

MAFIOŢI ARESTAŢI
Poliţia italiană a arestat luni dimineaţă în Gioia Tauro doi presupuşi mafioţi, bănuiţi că au coordonat un clan al ’Ndrangheta, mafia din Calabria, precum şi un primar şi doi foşti aleşi locali. Potrivit AFP, care citează ANSA, primarul oraşului Rosarno, Carlo Martelli, fostul primar din Gioia Tauro, Giorgio Dal Torrione, şi fostul său prim-adjunct, Rosario Schiavone, sunt acuzaţi de asociere mafiotă şi că au favorizat activităţile clanului Piromalli,
Cei doi presupuşi mafioţi, Gioacchino Piromalli (74 ani) şi nepotul său, care poartă acelaşi nume, în vârstă de 39 ani, sunt bănuiţi a fi capii clanului Piromalli, unul dintre cele mai puternice din ’Ndrangheta. (Mihaela Mătăchiţă)

×
Subiecte în articol: externe nabucco