x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

22 Feb 2007   •   00:00
ZIMBABWE, LA ANIVERSARE. Pentru a sarbatori cum se cuvine ieri ziua de nastere a celui mai longeviv dictator african, Robert Mugabe, partidul sau a trebuit sa stranga aproape 50.000 de euro din reducerile pe care le-a facut din leafa functionarilor publici si din donatiile "cu forta" pe care le-a impus bancilor aproape in pragul falimentului. Iar asta in conditiile in care Zimbabwe este una dintre cele mai sarace tari de pe continentul african.

ITALIA. O romanca stabilita in Italia si-a omorat copilul in varsta de doi ani, apoi a incercat sa se sinucida, relateaza presa din Peninsula, consultata de Mediafax. Aurora Silaghi, in varsta de 30 de ani, si-a pierdut cumpatul dupa ce un tribunal italian i-a interzis sa paraseasca teritoriul tarii impreuna cu copilul, al carui tata este un italian. A pus mana pe un cutit si si-a injunghiat de moarte baietelul. Femeia se afla acum internata intr-un spital din Verona, cu plagi prin injunghiere in zona ficatului. Viata ei nu este in pericol.

BURTA PE CARTE. Invatarea limbii engleze trebuie sa fie o cerinta obligatorie pentru strainii care doresc sa lucreze in Marea Britanie. Aceasta este opinia membrilor Comisiei pentru integrare si coeziune din regat, relateaza Rompres. Acest for, creat anul trecut de catre guvern pentru a analiza integrarea sociala in Marea Britanie, indica faptul ca limba este principalul obstacol in relatiile dintre comunitati. "Daca nu poti vorbi engleza, indiferent daca esti nou-venit sau ai trait aici ani in sir, esti pe calea izolarii si a separarii", a explicat presedintele comisiei.

PRO-SEPARATISTI. Ministrii de Externe ai republicilor separatiste Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria au anuntat la Moscova ca doresc sa obtina independenta, dupa modelul provinciei Kosovo, informeaza Kommersant. La Moscova se afla de cateva zile si Igor Smirnov, "presedintele" transnistrean, care incearca sa pri- measca sprijinul Moscovei pentru a trece peste criza economica in care se zbate regimul separatist. Moscova cere totusi Tiraspolului sa se intoarca la negocieri cu Chisinaul, daca doreste sa primeasca ajutor economic.

ESEC. Guvernul italian nu a reusit sa obtina majoritatea in Senat pentru proiectul de politica externa. Iar asta numai la o zi dupa ce ministrul de Externe Massimo D’Alema a declarat ca daca Senatul va respinge proiectul, el isi va da demisia. Programul de politica externa prevedea retragerea totala a trupelor italiene din Afganistan, marea promisiune electorala a premierului Romano Prodi.

×
Subiecte în articol: externe