x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

21 Feb 2007   •   00:00
INTERMEDIARI ROMANI. O parte dintre rachetele folosite de insurgentii din Irak au fost cumparate prin intermediari romani, informeaza surse preluate de Antena 3. Este vorba despre rachete moderne capabile sa doboare elicoptere. Tranzactia a avut loc la Cairo, pe piata neagra, au spus sursele citate. Armata lui Saddam Hussein detinea mari cantitati de rachete sol-aer de origine sovietica. Cele cumparate de la negustorii romani ar fi insa dintr-o noua generatie. In ultima luna, americanii au pierdut cel putin sapte elicoptere in Irak. 28 de militari si civili si-au pierdut viata in urma prabusirii lor.

REFUZ. Premierul francez, Dominique de Villepin (foto), a exclus posibilitatea de a face parte din Guvern in cazul in care ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, ar castiga alegerile prezidentiale din primavara, relateaza AFP, preluat de Mediafax. "Cred ca nu trebuie sa involuezi, ci sa avansezi constant in viata. Exista multe alte feluri de a servi idealurilor, familiei politice", a declarat Villepin. Premierul francez a precizat ca "intentioneaza sa se implice in diverse domenii: in slujba pacii, justitiei, culturii". Chiar daca a afirmat intotdeauna ca nu are ambitii prezidentiale, el a refuzat sa spuna daca intentioneaza sa candideze candva la presedintia Frantei.

DOSARELE "LOVESC". Polonia a rechemat, pentru consultari, doi ambasadori banuiti ca ar fi fost agenti ai fostelor servicii secrete militare (WSI), transmite AFP. In cauza sunt trimisul Varsoviei in Kuweit, Kazimierz Romanski, si ambasadorul din Austria, Marek Jedrys. Numele celor doi figureaza, alaturi de alti circa 60 de fosti agenti ai WSI, intr-un raport de aproape 400 de pagini publicat la Varsovia.

AMENINTARI RUSESTI. Rusia dispune de suficiente capabilitati militare pentru a lansa rachete asupra Poloniei sau a Cehiei, daca aceste state isi vor da acordul pentru instalarea scutului american antiracheta, a aratat comandantul Fortelor Strategice rusesti. Generalul Nikolai Solostov a admis totusi ca o decizie in acest sens este de competenta Kremlinului. "Zilele in care ne amenintam ca ne atacam teritoriile unii altora au trecut de mult. Acest tip de limbaj nu mai este de actualitate si nici nu este de dorit", a replicat James Appathurai, purtatorul de cuvant al NATO.

INCIDENT. Trei autovehicule apartinand misiunii ONU in Kosovo si un vehicul privat au fost avariate in urma unei explozii produse intr-o zona rezidentiala din capitala provinciei Kosovo, Pristina. Potrivit AFP, deflagratia produsa luni seara nu a facut victime. Incidentul are loc la 10 zile dupa o confruntare intre politie si simpatizantii miscarii albaneze, soldata cu moartea a doua persoane si ranirea unor jandarmi romani.

ARESTATI IN PORTUGALIA. Patru marinari romani de pe vasul Luna del Mar, aflat sub pavilion panamez, se afla de un an intr-o inchisoare portugheza, a anuntat ieri liderul Sindicatului liber al navigatorilor, Adrian Mihalcioiu. Romanii plecati la munca pe un santier naval din Republica Dominicana au ajuns dupa gratii pentru complicitate la trafic de droguri. Ei au fost gasiti la bordul vasului Luna del Mar care transporta peste doua tone de cocaina.

UZINEXPORT, IN DOSARELE CIA. Un raport dat publicitatii la 14 februarie pe site-ul CIA arata ca Uzinexport din Romania a ajutat Irakul la un proiect cu utilizare civila si militara. Primul volum al Raportului comprehensiv al consilierului special al directorului CIA privind armele de distrugere in masa ale Irakului mentioneaza ca "Uzinexport SA din Romania a incheiat un contract, in 2001, pentru a furniza Irakului echipamente, tehnica si materiale necesare unei linii de productie de magneti", care ar fi putut fi folositi la "sisteme de centrifuge pentru imbogatirea uraniului". Raportul aminteste de cazul unui agent al serviciilor secrete irakiene, stationat in Romania, implicat intr-o operatiune de trafic de arme si echipament militar al serviciilor de informatii irakiene, in martie 1998.
×
Subiecte în articol: externe