x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info 4 ianuarie 2008

Info 4 ianuarie 2008

de Jurnalul National    |    04 Ian 2008   •   00:00
Info 4 ianuarie 2008
Sursa foto: STEPHANE DE SAKUTIN/

Pentru prima dată după eşecul său in cursa prezidenţială, de acum opt luni, Segolene Royal a anunţat că intenţionează să candideze pentru un loc la şefia Partidului Socialist.

EXPLOZIE. Mai multe persoane au fost rănite ieri intr-o explozie produsă la Diyarbakir (sud-estul Turciei), locuit in majoritate de kurzi. Cu o zi inainte, o explozie a provocat moartea a două persoane la Istanbul, in cartierul periferic Kucukcekmece, iar o femeie in vărstă de 30 de ani a decedat şi şase persoane au fost rănite intr-o altă explozie produsă in acelaşi cartier, fiind provocată de o bombă artizanală ascunsă intr-un coş de gunoi.

CIA. Departamentul american de Justiţie a deschis o anchetă penală privind presupusele tratamente inumane aplicate de agenţii CIA prizonierilor suspectaţi de terorism. Ancheta se referă in exclusivitate la inregistrările video făcute in timpul interogatoriilor. Inregistrările respective au fost insă distruse ulterior de CIA. Agenţia americană ar putea fi acuzată acum de obstrucţionarea justiţiei şi de folosirea torturii in anchete. In luna decembrie anul trecut, directorul CIA a recunoscut că mai multe inregistrări video făcute de anchetatorii agenţiei au fost distruse. După izbucnirea scandalului, CIA a motivat că inregistrările respective nu fuseseră făcute in timpul anchetelor oficiale şi că, astfel, instituţia nu a incălcat legea.

SEGOLENE, LA LUPTĂ. Pentru prima dată după eşecul său in cursa prezidenţială, de acum opt luni, Segolene Royal (foto) a anunţat că intenţionează să candideze pentru un loc la şefia Partidului Socialist. Ea vizează postul de primsecretar al PS, argumentănd că experienţa politică dobăndită in timpul campaniei sale electorale de anul trecut ii va da posibilitatea acum să "reinnoiască stănga" şi să o pregătească pentru viitoarele confruntări cu adversarii săi politici.

SUPLIMENT DE TRUPE. Polonia va suplimenta numărul trupelor mobilizate in Afganistan cu 400 de militari, a declarat ministrul polonez al apărării, Bogdan Klich. El a mai spus că studiază şi posibilitatea de a prelua comanda trupelor coaliţiei in provincia estică Paktika. Polonia a mobilizat pănă in prezent 1.200 de militari in Afganistan.

LANTOS ARE CANCER. Congresmanul american Tom Lantos, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Reprezentanţilor şi singurul supravieţuitor al Holocaustului ales in Congresul american, a declarat că a fost diagnosticat cu cancer de esofag şi că nu va mai candida in noiembrie pentru un nou mandat, relatează Reuters. In vărstă de 79 de ani, născut in Ungaria Lantos a declarat că işi va duce la bun sfărşit cel de-al 14-lea mandat, ce se va incheia in ianuarie 2009. Timp de 30 de ani, el a servit guvernului american, fiind un apărător infocat al drepturilor omului. Lantos a avut un rol crucial in adoptarea in 2002 a unei rezoluţii prin care Congresul autoriza invadarea Irakului şi unei alte decizii recente care reglementa "implicarea SUA in războiul civil din Irak".

×
Subiecte în articol: externe