x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Delia Zahareanu    |    16 Ian 2007   •   00:00
ATENTATE. Atacurile din metroul londonez, din 7 iulie 2005, soldate cu 52 de morti, nu erau singurele planificate pentru acea perioada. Conform declaratiilor procurorului britanic Nigel Sweeney, citat de Reuters si receptionat de Mediafax, o celula islamista pusese la cale o serie de noi atentate in reteaua metropolitana de transport subteran. "Complotul musulmanilor extremisti nu a fost o tentativa pripita, ci o operatiune indelung planificata", a declarat Sweeney.

CADERE LIBERA. Ziarele din Marea Britanie inregistreaza scaderi masive de audienta, relateaza AFP. Numai anul trecut, publicatiile cotidiene din Regatul Unit si-au pierdut aproape 4% din tiraje, in cursul anului trecut, fata de 3% cat au pierdut in 2005. Tendinta, se arata in articolul AFP, nu este valabila si in cazul cotidienelor care se bucura de un prestigiu international. Financial Times a trecut pragul de 400.000 de exemplare tiparite pe zi, iar liderul de tiraj la aceasta categorie ramane Daily Telegraph.

MI5, LA ZID. Anumite informatii confidentiale din arhivele serviciului de spionaj intern britanic MI5 au ajuns in bazele de date ale unei firme americane. Dupa atacurile teroriste din 7 iulie 2005, MI5 a lansat un program de informare pe e-mail, care trimite newsletter-uri periodice pentru cei interesati de subiectul luptei antitero. Insa datele utilizatorilor, desi protejate prin lege si secrete, au ajuns spre gestionare in baza de date a unei companii americane specializate in distribuirea de e-mail-uri informative despre produsele din supermarketuri.

UNIUNE. "Regatul Unit al Marii Britanii si al Republicii Franceze" era cat pe ce sa apara, in 1956, cand, conform unor documente din arhivele franceze, publicate de BBC, premierul francez Guy Mollet i-a propus primului-ministru britanic Sir Anthony Ede (stanga) o uniune a Frantei cu Marea Britanie. In documentul citat se specifica faptul ca Franta, conform spuselor lui Mollet, n-ar fi avut nici o problema sa fie condusa de regina. Anglia a refuzat insa propunerea venita de peste Canalul Manecii.

AGRICOLA. Romanii sunt doriti la muncile campului in Italia, relateaza Mediafax, citand cel mai mare patronat al firmelor de agricultura, Coldiretti. Organizatia italiana insista asupra faptului ca forta de munca romaneasca este necesara in regiunea Molise. In regiunea Campobasso, din cei 3.000 de straini, 11% sunt romani.
Coldiretti saluta decizia guvenului italian de a permite accesul muncitorilor romani pe piata agriculturii in Italia, dupa aderarea din 1 ianuarie, se mai arata in materialul Mediafax.

×
Subiecte în articol: externe