x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

08 Dec 2006   •   00:00
TENSIUNI FRATRICIDE. Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu a fost chemat la consultari la Bucuresti, ca urmare a recentelor tensiuni dintre Romania si Moldova. MAE este deranjat de faptul ca ambasadorul roman la Chisinau a fost convocat de autoritatile moldovenesti pentru a oferi explicatii pentru interviul acordat de Ion Caramitru, presedintele UNITER, cotidianului Jurnal de Chisinau. "Caramitru este o persoana privata, libera a-si exprima opiniile personale, ce nu poate fi identificata cu pozitia statului roman", a declarat purtatorul de cuvant al MAE. Caramitru afirmase ca nu mai este invitat in Republica Moldova de cand comunistii au ajuns la putere la Chisinau si si-a exprimat speranta ca acestia vor disparea cat mai curand.

ALBIONUL, CRITICAT. "Restrictiile adoptate de Guvernul britanic pentru limitarea accesului imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii din Marea Britanie ar putea fi ilegale si ineficiente", au declarat o serie de diplomati romani pentru presa engleza. Oficialii romani au insinuat ca statul roman ar putea contesta legalitatea masurilor adoptate de Londra la Curtea Europeana de Justitie.

GRENADA IN SCOALA. Mai multi elevi au fost raniti la o scoala in Transnistria, in urma exploziei unei grenade artizanale. Explozia s-a produs intr-o scoala din localitatea Bender, situata in apropiere de Tiraspol, in timpul recreatiei care a urmat unui curs de pregatire militara, disciplina obligatorie pentru liceenii transnistreni.

TORNADA LA LONDRA. O tornada aparuta din senin in nordul capitalei engleze a distrus mai multe case. Cel putin sase persoane au fost ranite. Pentru cateva ore, politistii au inchis Strada Chamberlayne, ca urmare a distrugerii mai multor locuinte in aceasta zona.

MARTOR CONTAMINAT. Unul dintre martorii rusi interogati de Scotland Yard la Moscova, in cadrul anchetei privind moartea fostului agent FSB Aleksander Litvinenko, a fost contaminat cu elemente radioactive, a anuntat Parchetul rus. Mai mult, rusii au amanat "din motive tehnice", intalnirea de ieri, dintre investigatorii britanici si Alexander Lugovoi, considerat un martor-cheie in acest caz. Scotland Yard-ul a anuntat insa ca nu exista nici un dubiu si ca moartea lui Litvinenko se datoreaza unei crime, si nu unui accident. "Ancheta privind moartea lui Alexander Litvinenko nu va afecta relatiile dintre Rusia si marea Britanie", a declarat ieri ministrul rus de externe.

CANDIDATURA. Ministrul Apararii, Michelle Alliot Marie (foto), s-a declarat "gata" pentru a candida la viitoarele alegeri prezidentiale din Franta. Cu aceasta ocazie l-a atacat pe actualul ministru de Interne, Nicolas Sarkozy, si pana acum singurul politician din UMP (coalitia de dreapta) despre care se stie sigur ca vrea sa devina candidatul partidului la alegerile din mai 2007. "Daca totusi in cateva luni se va demonstra ca Sarkozy are mai multe sanse in fata lui Segolene Royal, eu ma voi retrage", a spus Alliot. "Este foarte dificil pentru un barbat sa lupte in alegeri cu o femeie", a precizat ea, cu trimitere la Sarkozy.

×
Subiecte în articol: externe