x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info Diaspora - 16 iunie 2007

Info Diaspora - 16 iunie 2007

16 Iun 2007   •   00:00
VOT PE CARTELE. Romănii din străinătate şi-ar putea exprima votul la viitoarele alegeri pe baza unor cartele electronice, in orice colţ de lume s-ar afla, dacă parlamentarii vor adopta un proiect legislativ iniţiat de trei deputaţii ai PD, informează Rompres. Sistemul se bazează pe un program informatic creat de un profesor romăn, care este utilizat la ora actuală in alte două ţări. Partea logistică ar reveni Ministerului Internelor, iar romănii din străinătate pot cere aceste cartele electronice de la Autoritatea electorală.


CRAIOVEANU A RENUNŢAT.
Singurul romăn care obţinuse un mandat de consilier la alegerile locale din Spania, unde romănii au participat pentru prima dată, a renunţat la mandatul său. Gică Craioveanu, fost fotbalist la Getafe, a declarat că decizia de a renuţa la mandatul de consilier are la bază "motive personale".


GATA SĂ NASCĂ PE ŞANTIER.
O romăncă insărcinată in luna a noua, care munceşte pe şantierul de lăngă Nicossia, a impresionat presa din Malta. Femeia spune că are doi copii acasă şi e nevoită să muncească, pentru a avea ce să le dea de măncare. "Sunt aproape să nasc. Nu mă doare burta. Sunt obişnuită să muncesc. Şi chiar dacă m-ar durea, ce aş putea să fac?", a spus Carmen Păslaru. Casa in care locuieşte romănca, aflată de zece ani in Cipru, nu mai are electricitate de două săptămăni, din cauza datoriilor. Carmen Păslaru face pe jos drumul zilnic de 40 de minute pănă la şantier. După ce cazul a fost prezentat in presă, femeia a intrat in atenţia serviilor sociale din Malta.


SINUCIDERE IN INCHISOARE. Un romăn care era inchis pentru crimă intr-o puşcărie italiană s-a sinucis miercuri, băgăndu-şi capul intr-o pungă de plastic, informează La Stampa. Gheorghe Mititelu (41 de ani) , care suferea de o semiinfirmitate mentală, era condamnat la 14 ani şi opt luni de inchisoare, pentru că in iulie 2005 şi-a ucis soţia. Bărbatul a lăsat un bilet pe care scria: "Vă mulţumesc tuturor".


SPANIA - JUMĂTATE DE MILION DE ROMĂNI. Numărul romănilor rezidenţi in Spania era la 1 ianuarie 2007 de 525.000 de persoane, cu 120.000 mai mulţi decăt anul trecut, a anunţat săptămăna aceasta Institutul naţional de statistică al acestei ţări. Neoficial insă, numărul romănilor se apropie de cifra de un milion de persoane. Cea mai mare comunitate de imigranţi din Spania este, deocamdată, cea marocană - Â 575.000, care a inregistrat o creştere de doar două procente faţă de anul trecut. Romănii ocupă locul doi, insă creşterea, in cazul lor, a fost de aproape 30 de procente. Spania a depăşit la 1 ianuarie 2007 45 de milioane de locuitori - mai mult cu jumătate de milion faţă de anul trecut.

×
Subiecte în articol: diaspora