x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info externe 14 iunie 2007

Info externe 14 iunie 2007

14 Iun 2007   •   00:00

"FIARELE". Premierul britanic Tony Blair a făcut comentarii extrem de dure la adresa presei insulare, declarănd că ziarele din Regatul Unit trebuie şi vor fi supuse unei forme de reglementare externă, relatează cotidianul The Guardian. Blair a caracterizat publicaţiile de ştiri britanice ca fiind "fiare dezlănţuite", angrenate intr-un război continuu al vănzărilor 24 din 24 de ore pe zi, dedicăndu-se numai "jurnalismului de impact", in care adevărul şi echilibrul devin chestiuni secundare, in dorinţa de a face tiraje.

VODKA. Polonia şi Germania intră intr-o nouă fază a "ostilităţilor" provocate de vodka. In vreme ce Polonia, impreună cu Lituania, Estonia şi Letonia, Suedia, Danemarca şi Finlanda susţin pe lăngă instituţiile UE definiţia acestui tip de alcool drept băutură spirtoasă obţinută din cartofi, cereale sau sfeclă de zahăr, Germania a expediat de curănd Ministerelor de Agricultură din Uniune, mai puţin Poloniei, o propunere de extindere a definiţiei: băutură spirtoasă obţinută din produse agricole, relatează cotidianul polonez Rzeczpospolita, menţionănd tensiunile apărute astfel intre Germania şi Polonia pe acest subiect.

VIZE. Ministrul romăn al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, aflat intr-o vizită oficială la Washington, a declarat ieri, intr-un interviu pentru Hotnews, că ridicarea vizelor pentru călătoriile romănilor in America este ingreunată de problemele respingerii dosarelor de viză la ambasada SUA de la Bucureşti: "Rata de refuz e mare, peste limita de 10% care le-ar permite americanilor să faciliteze problema vizelor". Oficialii americani nu au precizat un termen clar pentru ridicarea vizelor.

ALO, SPANIA? Cartierul valencian Marxuquera a rămas pentru a patra oară cu receptoarele mute, după ce căţiva romăni au furat cablul de la linia telefonică. Poliţiştii spun că hoţii fură cablul de cupru, pentru a-l vinde apoi la negru şi că in ultima lună s-au inregistrat asemenea furturi in alte cinci cartiere valenciene. Garda Civilă a reţinut deja 70 de persoane, majoritatea romăni, care se presupune că ar fi hoţii care au lăsat cartierele din Valencia fără linie telefonică. (Carmen Pleşa)

AVERTIZĂRI. Sancţiunile eventuale impuse Romăniei şi Bulgariei ar putea afecta direct persoane care nu au nici o vină pentru problemele claselor politice din cele două ţări, sunt de părere experţi ai Comisiei Europene, citaţi intr-un material publicat ieri de Financial Times şi consultat de Rador. In raportul din 27 iunie, au declarat surse din Comisie pentru Rador, Barroso va recomanda celor două ţări să accelereze reformele, sancţiunile fiind doar o soluţie de rezervă.

TENSIUNI. Vaticanul a decis să retragă finanţările prin organizaţiile catolice de caritate destinate Amnesty International, in urma poziţiei acesteia in favoarea avorturilor, după cum se arată intr-un comunicat al Cetăţii Eterne, remis publicităţii ieri şi consultat de AFP. Cardinalul Renato Martino a explicat că această măsură era "consecinţa inevitabilă" a unei recente decizii a consiliului executiv al Amnesty International de a promova accesul la avort pentru femeile victime ale violurilor sau cu riscuri majore de sănătate din cauza unei sarcini, relatează AFP.

×
Subiecte în articol: externe