x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info Externe 17 noiembrie 2007

Info Externe 17 noiembrie 2007

de Jurnalul National    |    17 Noi 2007   •   00:00

Autorităţile italiene au restricţionat circulaţia autovehiculelor in centrul oraşului Benevento, in apropiere de Napoli, in timpul vizitei de astăzi a ministrului romăn al Justiţiei, Tudor Chiuariu.

CHIUARIU, SINGUR PE STRĂZI. Autorităţile italiene au restricţionat circulaţia autovehiculelor in centrul oraşului Benevento, in apropiere de Napoli, in timpul vizitei de astăzi a ministrului romăn al Justiţiei, Tudor Chiuariu. Potrivit presei italiene, citate de Mediafax, circulaţia vehiculelor va fi interzisă in cursul acestei zile intre Piaţa 4 Noiembrie şi Bulevardul Annunziata.

MITĂ DE LA SIEMENS. Scandalul in care compania germană Siemens este acuzată că a dat mită 12 milioane de euro pentru a obţine căteva contracte in Nigeria, Libia şi Rusia a atins noi culmi. Potrivit unor documente citate de Wall Street Journal, la 4 octombrie justiţia germană a ajuns la concluzia că Siemens a cumpărat sprijinul unor miniştri şi oficiali din cele trei ţări. Tribunalul, care a cercetat activitatea companiei in perioada 2001-2004, a anunţat că anul viitor Reinhard Siekaczek, fost director al diviziei de telecomunicaţii de la Siemens, va fi judecat. Siekaczek, care a lucrat 38 de ani pentru Siemens, a admis că ştia despre mită.

PREGĂTIRI. Turcia se pregăteşte intens pentru declanşarea operaţiunilor militare impotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului. Anunţul a fost făcut de Ilker Basbug, comandantul trupelor terestre şi al doilea ofiţer din ierarhia armatei turce. Parlamentul de la Ankara a aprobat, in octombrie, cererea Guvernului de a lansa operaţiuni in nordul Irakului.

DESCHIDEŢI ARHIVELE! Responsabilii pentru arhivele din perioada comunistă din fostele republici sovietice au făcut front comun impotriva Federaţiei Ruse, cerănd Moscovei să deschidă arhivele serviciilor secrete ale URSS. Participanţii la Conferinţa "Activităţile NKVD/KGB", reuniţi la Bratislava, comemorează astăzi prăbuşirea regimului communist in fosta Cehoslovacie, la 17 noiembrie 1989.

BUSH, SFIDAT. Camera Reprezentanţilor din SUA a votat joi un proiect de lege care protejează viaţa privată a cetăţenilor americani faţă de programul de spionaj intern iniţiat de preşedintele Bush, refuzănd să ofere operatorilor de telefonie protecţie in cazul unor procese, relatează Reuters, preluată de Mediafax. Proiectul va fi supus dezbaterii şi in Senat, iar dacă va fi aprobat, Casa Albă a ameninţat că il va respinge prin veto, deoarece impiedică operaţiunile de spionaj electronic.

PAKISTAN. După ce autorităţile loiale preşedintelui Pervez Musharraf au renunţat la a o mai ţine arestată la domiciliu pe Benazir Bhutto, fostul premier pakistanez s-a declarat nemul-ţumită faţă de noile schimbări de pe scena politică de la Islamabad. Bhutto a apreciat că Guvernul de tranziţie, investit ieri pentru organizarea alegerilor legislative de la inceputul lui ianuarie, nu este "acceptabil", informează AFP.

KOSOVO. Marile ţări europene se găndesc să recunoască independenţa Kosovo fără să mai aştepte să se ajungă la un consens in răndul statelor membre ale Uniunii Europene, in cazul in care autorităţile din provincie decid să acţioneze in mod unilateral, scrie portalul Balkan Investigative Reporting Network, preluat de Rompres.

ADIO, REGAT UNIT! Din ce in ce mai mulţi britanici aleg să emigreze, alegănd state precum Australia, Noua Zeelandă, Franţa, Spania sau SUA. Potrivit datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică şi preluate de cotidianul The Guardian, anul trecut au părăsit Regatul Unit 400.000 de persoane, cu 41.000 mai multe decăt in 2005. Dintre cei plecaţi, 207.000 sunt cetăţeni britanici, cu 7.000 mai mulţi ca in 2005. Restul sunt cetăţeni care locuiau in Marea Britanie de mai mult de un an. Conform statisticilor privind migraţia internaţională, circa 591.000 de persoane au sosit in Marea Britanie in 2006 pentru cel puţin un an.

×
Subiecte în articol: externe