x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info Externe 20 noiembrie 2007

Info Externe 20 noiembrie 2007

de Jurnalul National    |    20 Noi 2007   •   00:00
Info Externe 20 noiembrie 2007
Sursa foto: GIUSEPPE GIGLIA/

Romănca Doina Matei, acuzată de uciderea italiencei Vanessa Russo, căreia i-a infipt o umbrelă in ochi, la 26 aprilie, in metroul din Roma, va fi judecată in capitala italiană, conform unei proceduri de urgenţă, incepănd cu 17 decembrie

IN FLĂCĂRI. Un incendiu izbucnit intr-o tabără improvizată de nişte romi din Romănia a provocat moartea unui copil şi rănirea a patru persoane, relatează site-ul Tgcom, preluat de Mediafax. Incidentul a avut loc la periferia vestică a oraşului Bologna (nordul Italiei). Potrivit primelor informaţii, adăpostul improvizat in care s-a iscat focul era construit din cărămizi şi lemn. La faţa locului au intervenit pompierii, ambulanţe, poliţia, poliţia criminalistică şi un procuror, alături de un medic legist.

APEL. La iniţiativa fostului ambasador romăn la Roma in perioada 1999-2003, Şerban Stati, un număr de 173 de intelectuali romăni şi italieni au semnat un "apel la raţiune şi la responsabilitate" din partea politicienilor, autorităţilor, mass-media şi cetăţenilor. "Considerăm că este momentul ca lucrurile să revină la normal, pentru a evita escaladarea tensiunilor şi a prejudecăţilor etnice", se arată in apelul semnat, printre alţii, de Oana Pellea, Aurora Liiceanu şi Vintilă Mihailescu.

CONTROALE. Poliţia italiană continuă să facă descinderi inopinate in cartierul Tor di Quinto, unde italianca Giovanna Reggiani a fost agresată la 29 octombrie, pentru a-i alunga din zonă pe romii care se intorc aici, in pofida demolării taberei lor instalate abuziv, relatează cotidianul Corriere della Sera, preluat de Mediafax. Gara Tor di Quinto a fost inchisă de căteva zile pentru lucrări de reparaţii, dar in zonă rămăn căţiva romi care sunt vizaţi de patrulele forţelor de poliţie. Sămbătă, acestea au legitimat, in apropierea căii ferate o prostituată impreună cu "protectorul" său romăn şi au descoperit, intr-o baracă improvizată, alţi trei cetăţeni din Europa de Est, toţi cu antecedente penale pentru violenţe sexuale.

LA JUDECATĂ. Romănca Doina Matei, acuzată de uciderea italiencei Vanessa Russo (foto), căreia i-a infipt o umbrelă in ochi, la 26 aprilie, in metroul din Roma, va fi judecată in capitala italiană, conform unei proceduri de urgenţă, incepănd cu 17 decembrie, relatează site-ul RomaOne.it, citat de Mediafax. Matei este acuzată de omor calificat, cu circumstanţe agravante, din cauza lipsei unui motiv intemeiat al faptei. Inculpata susţine că nu a vrut să o omoare pe italiancă.

EFECT. Prefectul Romei, Carlo Mosca, susţine că decretul-lege privind expulzarea cetăţenilor comunitari periculoşi adoptat de guvernul de la Roma a avut un efect disuasiv, deoarece "de zile intregi, in Italia nu mai sosesc autocare pline cu romăni", intr-un interviu publicat de Corriere della Sera. "Examinarea fiecărui caz este foarte riguroasă. Există limite, iar acestea sunt foarte constrăngătoare", a declarat Mosca.

PAKISTAN. Curtea Supremă din Islamabad a decis ieri că preşedintele Pervez Musharraf poate candida, ca civil, pentru un nou mandat de cinci ani. Instanţa a respins cinci dintre cele şase contestaţii privind victoria şefului statului in alegerile prezidenţiale de la 6 octombrie.

NUNTA DE DIAMANT. Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii şi prinţul Philip au sărbătorit nunta de diamant, la Catedrala Westminster, unde cuplul şi-a unit destinele in urmă cu 60 de ani. "A fost atracţia contrariilor: ea este serioasă, timidă, introvertită, el este extrovertit, iubeşte oamenii şi relaţiile sociale, are umor. Se completează", susţine Marc Roche, autorul unei biografii a suveranei.


CORTINĂ DE FIER IN UE. Uniunea Europeană ar putea ridica "o cortină de fier" la graniţa sa estică, pentru a se pune la adăpost de Ucraina, Belarus şi Rusia, scrie Daily Telegraph. Cotidianul aminteşte că la 21 decembrie Polonia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Cehia şi cele trei ţări baltice vor intra in zona Schengen, desfiinţăndu-şi astfel graniţele. Simultan, UE işi va securiza graniţa cu Ucraina, poarta de intrare in Uniune a imigranţilor din Republica Moldova, Orientul Mijlociu şi Asia. Aşa-zisa "cortină de fier" este un sistem ultramodern, instalat deja la graniţa de pe sectorul frontierei dintre Slovacia şi Ucraina.

×
Subiecte în articol: externe