Cetatea Sfăntă va aplica un sistem comun cu cel al marilor corporaţii, pentru a-şi recompensa financiar cei mai merituoşi angajaţi
CORPORAŢIA VATICANULUI. Cetatea Sfăntă va aplica un sistem comun cu cel al marilor corporaţii, pentru a-şi recompensa financiar cei mai merituoşi angajaţi. Intre criteriile luate in calcul pentru acordarea de bonusuri salariaţilor figurează "dedicarea, profesionalismul, productivitatea şi corectitudinea", potrivit Vaticanului. Peste 4.000 de oameni, de la cardinali pănă la măturători, lucrează in cel mai mic stat din lume, unde salariile variază intre 1.100 şi 2.200 de euro pe lună.
POFTIŢI LA BILETE! Jurnaliştii italieni care doresc să insoţească delegaţia preşedintelui sau a premierului in deplasările oficiale vor trebui să işi achite costul biletului, potrivit unei decizii a premierului Romano Prodi. Pentru o deplasare internă, preţul unui bilet dus-intors este de 300 de euro. Un zbor dus-intors in Europa şi bazinul mediteranean costă 600 de euro, iar pentru orice altă destinaţie preţul biletului se ridică la 900 de euro de persoană. In circulara semnată de Prodi se arată că, prin aceste măsuri, Italia se aliniază grupului statelor din G8, unde jurnaliştii care insoţesc oficiali guvernamentali işi plătesc biletul.
Â
SCUTUL SUA. Statele Unite au inaintat oficial noi propuneri Rusiei, cu scopul de a calma tensiunile generate de planurile privind amplasarea scutului antirachetă in Europa, a declarat joi ministrul rus de Externe, citat de Reuters şi preluat de Mediafax. Acesta nu a oferit alte detalii referitoare la conţinutul propunerilor. In urma discuţiilor de la 11 şi 12 octombrie, oficialii americani au spus că sugestiile se refereau la staţionarea ofiţerilor ruşi şi americani la bazele antirachetă, ca parte a unui efort comun de protecţie impotriva atacurilor cu rachetă.
KOSOVO. Premierul sărb, Vojislav Kostuniţa, a declarat că Serbia este supusă ameninţărilor şi presiunilor pentru a fi forţată să renunţe voluntar la provincia Kosovo. Potrivit mass-media sărbe, citate de AFP, in culpă ar fi cele mai importante state occidentale, care ii cer să devină "complice şi partener la destrămarea Serbiei şi la crearea unui nou stat albanez".
CALENDARUL ALEGERILOR. Alegerile primare pentru desemnarea candidatului la prezidenţialele din SUA vor avea loc la 8 ianuarie, mai repede ca oricănd. Conform tradiţiei, ele vor avea loc tot in statul New Hampshire, informează BBC. De altfel, autorităţile locale au cochetat cu ideea de a organiza alegerile chiar in decembrie.
PROPUNERE RESPINSĂ. Comisia pentru Afaceri Sociale a Parlamentului European a blocat planul Comisiei Europene care prevedea colectarea unor informaţii personale despre cetăţenii europeni, relatează publicaţia electronică EUObserver, citată de Mediafax. Comisia dorea ca astfel de date să fie colectate in recensămăntul care va fi organizat de fiecare dintre cele 27 de state membre. Una dintre secţiuni le-ar fi cerut femeilor să ofere detalii despre partenerii lor, inclusiv data inceperii uniunii consensuale.
BUDAPESTA PROTESTEAZĂ. După o zi de grevă, aproximativ 5.000 de manifestanţi au protestat miercuri in faţa parlamentului de la Budapesta faţă de reformele economice iniţiate de guvernul premierului ungar, Ferenc Gyurcsany, in special faţă de cele ce privesc sectoarele sănătăţii şi căilor ferate. Protestatarii au reproşat guvernului alocarea unui buget insuficient acestor sectoare şi reducerea locurilor de muncă. Spre seară, simpatizaţii extremei drepte s-au ciocnit cu poliţia, fără ca incidentele să se soldeze cu urmări grave.