x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info externe 29 noiembrie 2007

Info externe 29 noiembrie 2007

de Jurnalul National    |    29 Noi 2007   •   00:00

Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement impotriva Romăniei, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă european 112 funcţionează corespunzător.

INFRINGEMENT. Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement impotriva Romăniei, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă european 112 funcţionează corespunzător. "Atunci cănd se află in alte ţări ale UE, ca turişti sau in scopuri profesionale, cetăţenii europeni trebuie să se poată baza pe faptul că serviciile de urgenţă ii pot localiza de fiecare dată cănd formează numărul de urgenţă", a declarat Comisarul UE pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding (foto). Autoritatea Naţională de Reglementare in Comunicaţii va controla modul in care operatorii de telefonie mobilă şi-au respectat obligaţia de a asigura accesul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (operatorul sistemului 112) la informaţiile privind localizarea apelantului şi va lua măsurile legale care se impun. Potrivit STS, sistemul de localizare a apelului "nu este implementat pentru reţelele de telefonie mobilă, din cauza faptului că această informaţie nu este transmisă de operatorii mobili către 112". Oficialii Orange ne-au declarat că "echipa tehnică lucrează impreună cu operatorul serviciului 112 pentru implementarea capabilităţii de localizare a apelanţilor". Reprezentanţii Cosmote spun că operatorul "furnizează permanent, conform legislaţiei in vigoare, toate informaţiile pe care autorităţile le solicită". (Alexandru Rădescu)

CRIME IN SERIE. Poliţiştii francezi au arestat un bărbat de 68 de ani bănuit că ar fi comis 18 crime in perioada 1980-2002, majoritatea victimelor fiind homosexuali, transmite AFP. Dacă procuratura va reuşi să aducă dovezi in toate aceste cazuri, suspectul ar fi cel mai prolific criminal in serie din istoria Franţei. Bărbatul a fost arestat in localitatea Mulhouse (est) şi neagă toate acuzaţiile care i se aduc. Anchetatorii bănuiesc că a avut un complice, aflat deja in inchisoare pentru o altă infracţiune.

GRATUIT. Ministerul Afacerilor Externe acordă asistenţă juridică pentru cetăţenii romăni care fac obiectul unei decizii de indepărtare emisă de autorităţile italiene in baza Decretului-lege nr. 181/2007. Cei aflaţi in această situaţie pot depune la Ambasada Romăniei la Roma sau la Consulatele Generale ale Romăniei de la Milano şi Torino, in termenul legal de 20 de zile, documentele aferente indepărtării de pe teritoriul italian. Asistenţa juridică va fi asigurată gratuit de către o firmă de avocatură.

PARTIDUL - REŢEA - CONFEDERAŢIE. Berlusconi nu-şi mai dizolvă partidul "Forza Italia", pentru a crea noua formaţiune politică anunţată zilele trecute, "Partidul Popular al Libertăţii", ci il va include in aceasta, alături de alte partide şi chiar grupuri de partide, de tipul confederaţiilor sau persoane independente care vor să adere la formaţiunea lui. In concluzie, noul partid al fostului premier italian este un fel de ghiveci politic, format dintr-o reţea de partide, cu care el se măndreşte insă, spunănd că noua sa creaţie seamănă leit cu Partidul Popular European.

IN CIVIL. Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, i-a predat puterea succesorului său, Ashfaq Kiyani, la conducerea forţelor armate ale ţării, relatează AFP, preluat de Mediafax. Pervez Musharraf urmează să depună azi jurămăntul in calitate de "preşedinte civil" al Pakistanului. "Măine nu voi mai fi in uniformă", a spus acesta in prezenţa sutelor de invitaţi şi demnitari care l-au aplaudat. Musharraf a mărturisit că se simte "puţin trist" după 46 de ani in care a purtat uniformă.

×
Subiecte în articol: externe